Ουγγαρία: απόρριψη αγωγής του ακροδεξιού κόμματος κατά του ιστορικού Λάσλο Καρζάϊ

0

Δικαστήριο της Βουδαπέστης απέρριψε την αγωγή του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού κόμματος Γιομπίκ κατά του γνωστού ιστορικού Λάσλο Κάρζαϊ, επειδή αποκάλεσε δημόσια νεοναζιστικό το κόμμα που αναδείχτηκε τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό 17% στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2010.

Ο Λάσλο Κάρζαϊ, στη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης, είχε αναφερθεί στο Γιόμπικ χαρακτηρίζοντάς το «νεοναζιστικό κόμμα», καθώς επιδίδεται στη λατρεία ενός συμμάχου του Χίτλερ, του κυβερνήτη και αντιβασιλιά νωρίτερα της Ουγγαρίας ναυάρχου Μίκλος Χόρτι (Miklos Horthy). Το κόμμα προβάλλεται στη χώρα ως αντισυστημικό κόμμα και εκφραστής των χαμένων της δημοκρατικής μετάβασης και της οικονομίας της αγοράς μετά την αλλαγή καθεστώτος το 1989. Παρόλα αυτά, διεθνώς κατηγορείται για αντισημιτισμό, ρατσισμό, ξενοφοβία καθώς και για προπαγανδισμό ιδεολογίας μίσους, θέτοντας στο στόχαστρό του εθνικές, κοινωνικές και εθνοτικές ομάδες.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η χρήση των όρων από τον ιστορικό, βασίζεται στην ελεύθερη έκφραση της γνώμης του, χωρίς να ζημιώσει την υπόληψη του κόμματος ενώ σημείωσε ότι οι όροι«ναζιστής» και «νεοναζιστής» δεν έχουν την ίδια σημασία.