Ουγγαρία: Επικρίσεις του ΟΗΕ για το νόμο ποινικοποίησης των αστέγων

0

Οι ειδικοί του ΟΗΕ παρατήρησαν πως η ουγγρική κυβέρνηση χρησιμοποίησε την αναθεώρηση για να παρακάμψει περσινή αντίθετη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και κάλεσαν την Ουγγαρία να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

«Μέσω αυτής της προσθήκης το ουγγρικό Κοινοβούλιο θεσμοποιεί την ποινικοποίηση των αστέγων και εισάγει διακρίσεις σε βάρος των αστέγων εντός του Συντάγματος. Τέτοια νομοθεσία θα θίξει δυσανάλογα τους ανθρώπους που ζουν σε καθεστώς γενικής φτώχειας και ιδίως τους αστέγους», σχολίασε χαρακτηριστικά η εμπειρογνώμων του ΟΗΕ, Magdalena Sepúlveda.

Η Ουγγαρία είχε αρχικά εισάγει νομοθεσία για την ποινικοποίηση των αστέγων τον Νοέμβριο του 2011. Με τον νόμο αυτό οι άστεγοι που βρίσκονταν να κοιμούνται στο δρόμο για δεύτερη φορά εντός έξι μηνών απειλούνταν με πρόστιμο έως και 150.000 ουγγρικά φιορίνια, ενώ απειλούνταν με σύλληψη σε περίπτωση που αδυνατούσαν να πληρώσουν το πρόστιμο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας κήρυξε τον νόμο ανίσχυρο τον Νοέμβριο του 2012, κρίνοντας πως αντιβαίνει στον συνταγματικό χάρτη και ιδίως στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Σχόλια