Ουγγαρία:Ψηφίστηκε η μείωση του αριθμού των βουλευτών κατά το ήμισυ

0

Επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας συνταγματική τροποποίηση, με την οποία μειώνεται σχεδόν κατά το ήμισυ ο αριθμός των βουλευτών στη χώρα.
Κατά συνέπεια, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θα έχει από τις επόμενες εκλογές έως 200 βουλευτές αντί των 386 που είναι σήμερα. Τη μείωση του αριθμού των βουλευτών είχε υποσχεθεί προεκλογικά το ακροδεξιό κόμμα που κέρδισε την εξουσία κατά τις τελευταίες εκλογές, τις πρώτες μετά την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ για παραβίαση της ελευθερίας της Έκφρασης
Την ελευθερία της έκφρασης αμερικανίδας πανεπιστημιακού παραβίασε η Τουρκία, σύμφωνα με ακόμη μία καταδικαστική για τη χώρα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το Δικαστήριο του Στρασβούργου απεφάνθη επί προσφυγής που άσκησε η ακαδημαϊκός, στην οποία απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα για τη στάση που είχε τηρήσει όταν δίδασκε στην Τουρκία. Η καθηγήτρια Νόρμα Κοξ, απελάθηκε το 1986 από τη γειτονική χώρα και της απαγορεύθηκε η είσοδος στην Τουρκία εξαιτίας των αναφορών που έκανε προς τους φοιτητές σχετικά με το κουρδικό και το αρμενικό ζήτημα.
Η ίδια ζήτησε την καταδίκη της Άγκυρας επισημαίνοντας ότι ουδέποτε διώχθηκε ποινικά για τις απόψεις της, προκειμένου να αποφανθεί επί του θέματος η Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η Τουρκία καλείται να της καταβάλει, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη,
το ποσό των 12.000 ευρώ.

Σχόλια