Ουκρανία: Ψηφίστηκε το ν/σ για την παραχώρηση περισσότερης αυτονομίας στις ανατολικές περιοχές

0

Ψηφίστηκε από το Ουκρανικό κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο με το οποίο παραχωρείται περισσότερη αυτονομία στις ρωσόφωνες, ανατολικές περιοχές της χώρας. Παράλληλα, το Κίεβο πρότεινε την διεξαγωγή τοπικών εκλογών, σε όλες τις ανατολικές επαρχίες, στις 9 Δεκεμβρίου.

Η πρόβλεψη παραχώρησης “ειδικού καθεστώτος” στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ προβλέπεται στο πρωτόκολλο το οποίο υπεγράφη στις 5 Σεπτεμβρίου, από την Ουκρανική κυβέρνηση και την ηγεσία των ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Στο συγκεκριμένο νόμο περιλαμβάνεται διάταξη για τη σύσταση προσωρινής κυβέρνησης αυτονομίας τριετούς θητείας, η οποία και θα αναλάβει καθήκοντα αμέσως μετά την ψήφισή του.

Από την πλευρά τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν ήδη απορρίψει την πρόταση του Κιέβου και εμμένουν στη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας των ανατολικών επαρχιών.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η χορήγηση βοήθειας για την ανοικοδόμηση των υποδομών που έχουν καταστραφεί κατά την ένοπλη σύγκρουση παράλληλα με την παροχή οικονομικής και κοινωνικής βοήθειας προς τον τοπικό πληθυσμό.

 

 

Σχόλια