Ουκρανία: Ένταση παρά την αμνήστευση των διαδηλωτών

0

Σε ισχύ τέθηκε από εχθές ο νόμος για την αμνήστευση των ουκρανών διαδηλωτών, όπως ανακοίνωσε η Γενική Εισαγγελία μετά την εκκένωση του δημαρχείου του Κιέβου και άλλων δημόσιων κτηρίων. Λίγες ώρες μετά την εκκένωση του δημαρχείου του Κιέβου, η αντιπολίτευση είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αμέσως τις διώξεις κατά των διαδηλωτών, υπό τον όρο της εκκένωσης όλων των υπό κατάληψη κτηρίων.

Ωστόσο, συγκρούσεις ξέσπασαν πριν απο λίγο μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών κοντά στο ουκρανικό Κοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή στην ουκρανική Βουλή αναμένεται να συζητηθούν ξανά οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για μείωση των εξουσιών της προεδρίας.

Είχε προηγηθεί εχθές, η συνάντηση μεταξύ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο και Αρσένι Γιατσένιουκ και της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Μετά τη συνάντηση οι Κλίτσκο και Γιατσένιουκ δήλωσαν, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορούν να στηρίξουν την Ουκρανία προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε από τη Μόσχα η διάθεση ακόμη δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά ομολόγων, προκειμένου να στηριχθεί η ουκρανική οικονομία.