Ουκρανία: Συλλήψεις για σχεδιαζόμενο πραξικόπημα

0

Στη σύλληψη 15 ατόμων και στην κατάσχεση εκατοντάδων όπλων, χειροβομβίδων και μαχαιριών προχώρησαν οι ουκρανικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας της χώρας.

Οι συλληφθέντες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σχεδίαζαν αναταραχές στη ρωσόφωνη επαρχία του Λουχάνσκ, με στόχο την ανατροπή τω τοπικών αρχών για «να καταλάβουν δια της βίας την εξουσία στις 10 Απριλίου, τρομοκρατώντας τον φιλειρηνικό πληθυσμό, κάνοντας χρήση όπλων και εκρηκτικών».
Οι περιοχές αυτές της ανατολικής Ουκρανίας στις οποίες διαμένουν κυρίως ρωσόφωνοι κάτοικοι έχουν γίνει πεδίο αντιπαράθεσης για τις δύο χώρες μετά την ανατροπή πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τη φυγή του στη Ρωσία.

Η ένταση κορυφώθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες, φιλορώσοι διαδηλωτές οργανώνουν κινητοποιήσεις σε πόλεις κοντά στα σύνορα, όπου η Ρωσία έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.

Στις αρχές της εβδομάδας η Υπηρεσία Ομοσπονδιακής Ασφαλείας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 25 Ουκρανούς που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν «τρομοκρατικές ενέργειες» σε διάφορες περιοχές της χώρας.

 

Σχόλια