Ουκρανία: Υπόνοιες νοθείας αφήνει η αντιπολίτευση για τις πρόσφατες εκλογές

0

Νέα καταμέτρηση των ψήφων σε δεκατρείς εκλογικές περιφέρειες ζητούν επίμονα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, αμφισβητώντας το κύρος των αποτελεσμάτων σε αυτές, κατά τις πρόσφατες εκλογές της 28ης Οκτώβρη.

Συγκεκριμένα, τη νέα καταμέτρηση επιδιώκουν το κόμμα της πρώην Πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα και η φιλελεύθερη παράταξη του Vitaly Klitschko.

Σε υποστήριξη του αιτήματός τους τα κόμματα οργάνωσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, η οποία βάσει του εθνικού εκλογικού νόμου υποχρεούται να δημοσιεύσει τα οριστικά αποτελέσματα μέχρι τις 17 Νοεμβρίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ενδεχόμενο νέας καταμέτρησης απορρίφθηκε από την Βουλή, η οποία δέχθηκε να γίνει νέα καταμέτρηση μόνο σε πέντε εκλογικές περιφέρειες.

Η κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις περί νοθείας σε βάρος των αντιπολιτευτικών κομμάτων, ενώ ο νυν Πρωθυπουργός Mykola Azarov δήλωσε ότι πρόκειται για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας και επανάληψης της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004.

Σχόλια