Όχι αμνηστία για παραβιάσεις ανθρωπιστικού δικαίου ζητά ο ΟΗΕ από την Υεμένη

0

Η Επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Navi Pillay απηύθυνε έκκληση στην Υεμένη να μην τροποποιήσει τη νομοθεσία της, ώστε να επιτρέπεται η χορήγηση αμνηστίας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Επίτροπος θύμισε στη χώρα την σχετική διεθνή απαγόρευση, τονίζοντας ότι στα θύματα αρμόζει δικαιοσύνη.
«Οι αμνηστίες δεν επιτρέπονται διεθνώς, όταν εμποδίζουν την δίωξη ατόμων που είναι ενδεχομένως ποινικά υπεύθυνα για διεθνή εγκλήματα, όπως εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονίες και άλλες σοβαρές προσβολές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προειδοποίησε η Pillay.
Η Υεμένη έχει κατηγορηθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα από ανθρωπιστικές οργανώσεις για τον τρόπο χειρισμού των διαδηλώσεων υπέρ δημοκρατικής αναμόρφωσης, που κρατούν από τον Φεβρουάριο του 2011. Η Διεθνής Αμνηστία είχε δημοσιεύσει έκθεση τον Απρίλιο, ζητώντας να ερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου αρκετών διαδηλωτών, ενώ η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σχεδιάζει από τον Ιούνιο να σχηματίσει ερευνητική ομάδα για την Υεμένη.
 

Σχόλια