Όχι συνοδηγός σε μοτοσικλέτες, αποφάσισε το Κογκρέσο της Ονδούρα

0

Αφορμή αποτέλεσε ο πολλαπλασιασμός των δολοφονιών πεζών από συνοδηγούς μοτοσικλετιστών που οπλοφορούν. Το μέτρο θα εφαρμοστεί για έξι μήνες και ψηφίστηκε κατόπιν πιέσεων του Προέδρου Πορφύριο Λόμπο, του οποίου η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσχέρειες στο χειρισμό της αυξημένης εγκληματικότητας.

«Έχουμε υπόψη μας ότι θα επηρεάσει δυσμενώς ένα τμήμα του πληθυσμού που χρησιμοποιεί μηχανές. Όμως, το κράτος πρέπει να λαμβάνει μέτρα εναντίον των πληρωμένων δολοφόνων», σχολίασε ο γερουσιαστής Έρικ Ροντρίγκεζ.Το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει χώρα αρκετά τέτοια περιστατικά, με δολοφόνους στο πίσω κάθισμα της μηχανής. Μάλιστα, τα θύματα είναι δημόσια πρόσωπα, όπως δημοσιογράφοι και πολιτικοί. Την Τρίτη δολοφονήθηκαν η δημοσιογράφος Λουζ Μαρίνα Παζ και η συνοδηγός της, καθώς περνούσαν με το αυτοκίνητο από το κέντρο της πρωτεύουσας. Την επόμενη μόλις μέρα δολοφονήθηκε με τον ίδιο τρόπο ο πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα εθνικής ασφάλειας Αλφρέντο Λανταβέρντε.

Η λατινοαμερικανική Ονδούρα είναι διαβόητη ως χώρα-σταθμός μεξικανικών κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών, ενώ ο πληθυσμός ζει υπό το φόβο των εγκληματικών συμμοριών. Η κυβέρνηση κατά καιρούς επεξεργάζεται διάφορους τρόπους πάταξης της παρανομίας. Το Νοέμβριο χρησιμοποιήθηκε ο στρατός για να βοηθήσει την αστυνομία σε βραδινές περιπόλους, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για εντοπισμό των αστυνομικών υπαλλήλων που διευκολύνουν τα εγκληματικά κυκλώματα.