Όχι του ισπανικού Κοινοβουλίου σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας

0

Η ισπανική Βουλή καταψήφισε την Τρίτη (9/10), το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας. Τον Σεπτέμβριο, η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας είχε ψηφίσει υπέρ της διεξαγωγής του σχετικού δημοψηφίσματος, αγνοώντας την αντίθεση της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης. Το δημοψήφισμα έφερε στο ισπανικό Κοινοβούλιο το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα της Καταλονίας, ωστόσο καταψηφίστηκε από το κυβερνών συντηρητικό κόμμα υπό τον Μαριάνο Ραχόι, το οποίο και διαθέτει την συντριπτική  πλειοψηφία των εδρών, αλλά και από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι αποσχιστικές τάσεις της Καταλονίας έχουν ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης που γνωρίζει η χώρα, ενώ περισσότεροι από τους μισούς Καταλανούς τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ας σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές και ουσιαστικά αποτελεί μία εκ των περιφερειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δεδομένου ότι  αντιπροσωπεύει το 1/5 του συνολικού κρατικού χρέους.