spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΠαγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η ΕΕ λαμβάνει αποφάσεις-ορόσημα

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η ΕΕ λαμβάνει αποφάσεις-ορόσημα

Ενώ τα δικαιώματα των γυναικών δέχονται επιθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο

spot_img

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αναλογιζόμαστε το σθένος και τη δύναμη των γυναικών. Την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν την αδικία. Την αφοσίωσή τους στην προστασία των άλλων. Τις αδιάκοπες προσπάθειες που καταβάλλουν για αλλαγή.

Όχι μόνο σήμερα, αλλά και καθημερινά στεκόμαστε ενωμένοι με όλες τις γυναίκες, ώστε να δοθεί ώθηση για τα δικαιώματά τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες ώστε να επιδιώκουν ανεμπόδιστες τους στόχους της ζωής τους.

Η αυξανόμενη καταπίεση των γυναικών και των κοριτσιών σε παγκόσμιο επίπεδο και οι επιθέσεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους είναι ανησυχητικές.

Στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών στο Ιράν, οι ελευθερίες των οποίων περιορίζονται συστηματικά· και εκείνων στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν προσπαθούν να εξαλείψουν την παρουσία των γυναικών και των κοριτσιών από τον δημόσιο χώρο, καθώς και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο όπου τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες των γυναικών απειλούνται ή απορρίπτονται.

Ανησυχούμε επίσης βαθύτατα για τις αναφορές ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών και των παιδιών στην Ουκρανία ως πολεμικό όπλο. Οι ενέργειες αυτές συνιστούν εγκλήματα πολέμου και οι δράστες πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για να κάνουμε τη Ρωσία να πληρώσει γι’ αυτές τις φρικαλεότητες.

Προκειμένου να ενισχύσει την παγκόσμια λογοδοσία, η ΕΕ μόλις ενέκρινε δέσμη κυρώσεων κατά των δραστών σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

Υπάρχουν όμως και καλές ειδήσεις. Η ΕΕ έχει λάβει αποφάσεις-ορόσημα για να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες στην ΕΕ έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες ένα παράδειγμα είναι οι νέοι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών ή τη μισθολογική διαφάνεια. Θέλουμε επίσης να θεσπίσουμε κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας.

Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. Απέχουμε ακόμα πολύ από την πραγματική ισότητα ως προς τα δικαιώματα. Η ισότητα των φύλων θα επιτευχθεί μόνο την ημέρα που θα είμαστε όλοι μέρος της προώθησης και της υπεράσπισής της, τόσο στην ΕΕ όσο και στον κόσμο.». 

Ιστορικό

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 2023 είναι «DigitALL: Καινοτομία και τεχνολογία για την ισότητα των φύλων». Το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των φύλων εμποδίζει τις γυναίκες να αποκομίσουν πλήρως τα οφέλη της ψηφιακής μετάβασης. Μέσω της ψηφιακής στρατηγικής και της βιώσιμης ανάπτυξης της ΕΕ, η ΕΕ επιδιώκει να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στο αναξιοποίητο δυναμικό των ψηφιακών τεχνολογιών.

Η πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακήρυξε το 2023 Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων. Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση και την κατάρτιση σε δεξιότητες για γυναίκες και κορίτσια διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ενίσχυση της θέσης των γυναικών σε όλους τους τομείς και στη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων.

Το 2022 η ΕΕ πραγματοποίησε σημαντικά επιτεύγματα στη νομοθεσία για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Η Επιτροπή πρότεινε ελάχιστα πρότυπα της ΕΕ για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας τον Μάρτιο του 2022. Η προτεινόμενη οδηγία αντιμετωπίζει, για πρώτη φορά, τη διαδικτυακή βία, όπως η μη συναινετική κοινολόγηση εικόνων προσωπικής φύσης· η παρενοχλητική κυβερνοπαρακολούθηση· η κυβερνοπαρενόχληση· και η υποκίνηση βίας ή μίσους στον κυβερνοχώρο. Από τον Αύγουστο του 2022 άρχισαν να ισχύουν τα νέα δικαιώματα ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής σε επίπεδο ΕΕ. Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη φροντίδα.  Τον Νοέμβριο του 2022 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την οδηγία για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα εταιρικά συμβούλια, η οποία θεσπίζει κατώτατα όρια για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια εισηγμένων εταιρειών. Τον Δεκέμβριο επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία σχετικά με την οδηγία για τη μισθολογική διαφάνεια. Η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την έκθεσή της του 2023 για την ισότητα των φύλων στην ΕΕ, η οποία παρέχει ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την υλοποίηση της στρατηγικής για την ισότητα των φύλων 2020-2025.

Η Επιτροπή εγκαινιάζει αύριο την εκστρατεία της για την αμφισβήτηση των έμφυλων στερεοτύπων, ένα σημαντικό παραδοτέο της στρατηγικής για την ισότητα των φύλων.  Φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκηρύσσει επίσης πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες» (CERV) για την προώθηση της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της ισόρροπης συμμετοχής των γυναικών στη λήψη οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων.

Η ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί κινητήρια δύναμη για την προώθηση της ισότητας των φύλων πέραν των συνόρων της, σε όλες τις διαστάσεις του έργου της. Επιπλέον, στο πλαίσιο του τρίτου σχεδίου δράσης για την ισότητα των φύλων για την περίοδο 2021-2025 (GAPIII), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι, έως το 2025, το 85 % των νέων εξωτερικών δράσεων της ΕΕ θα συμβάλλουν στην ισότητα των φύλων, καθώς και στην ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχει ενισχυθεί η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις εξωτερικές πολιτικές και τομείς, αρχής γενομένης από την ενσωμάτωση των στόχων του GAP III, και προωθείται μια μετασχηματιστική ως προς το φύλο, βασισμένη στα δικαιώματα και διατομεακή προσέγγιση.

Η προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων αποτελεί βασική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Πιο πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2022, η ΕΕ και Αφρικανοί εταίροι ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη βελτίωση των δικαιωμάτων σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας στην Αφρική στο πλαίσιο της στρατηγικής Global Gateway. Ακολούθησε δέσμη μέτρων για τη στήριξη των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο του 2022. Οι δύο αυτές δράσεις δεσμεύουν 105 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των γυναικών παγκοσμίως.

Το 2023 σηματοδοτεί την 75η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία κατοχύρωσε ότι «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα».

Σε αναγνώριση της αξιοσημείωτης προόδου προς την ισότητα των φύλων που πραγματοποιείται από ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς οργανισμούς, η Επιτροπή θα ανακοινώσει τους νικητές του βραβείου της ΕΕ για τους πρωταθλητές της ισότητας των φύλων. Τα ονόματα των νικητών θα είναι διαθέσιμα σε ειδησεογραφικό άρθρο στο διαδίκτυο. Η τελετή απονομής θα μεταδοθεί ζωντανά εδώ.

spot_img

Lawjobs