Πάγωμα δικών για ένα χρόνο από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι

0

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αναστείλει ορισμένες δίκες για ένα έτος, ανάμεσά τους και δική του. Για «δημοκρατικό συναγερμό» μιλά η κεντροαριστερά.
Οι τροπολογίες στο λεγόμενο «πακέτο sicurezza (ασφάλεια)», τη δέσμη μέτρων για την ασφάλεια, έχουν ανοίξει σκληρό μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ιταλία.
Κατά την εξέταση της δέσμης από τη Γερουσία, η κεντροδεξιά πλειοψηφία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εισηγήθηκε δυο τροπολογίες, βάσει των οποίων θα πρέπει να «παγώσουν» για ένα χρόνο οι δίκες που αφορούν αδικήματα που τελέστηκαν πριν από το 2002 και τα οποία δεν κρίνονται «ιδιαίτερα σοβαρά».
Υποθέσεις, δηλαδή, που δεν αφορούν δίκες μαφίας, τρομοκρατίας, ανθρωποκτονίες, εργατικά ατυχήματα, και γενικότερα αδικήματα που προβλέπουν ποινή κατώτερη των δέκα ετών.

Στις υποθέσεις που ενδέχεται κατά συνέπεια να «παγώσουν» συμπεριλαμβάνεται και η δίκη του ίδιου του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού με την κατηγορία της δωροδοκίας του Βρετανού δικηγόρου Ντέβιντ Μίλς έναντι ψευδών καταθέσεων σε δύο δίκες τη δεκαετία του 90 στο πλαίσιο ερευνών για παράκτιες εταιρίες του ομίλου Fininvest.

Η κεντροαριστερά κάνει λόγο για «δημοκρατικό συναγερμό» κατηγορώντας τον Μπερλουσκόνι για χρόνια σύγκρουση συμφερόντων, και ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Βάλτερ Βελτρόνι δηλώνει ότι «ο διαλόγος με την κυβέρνηση κινδυνεύει σοβαρά να γίνει οριστικά παρελθόν».

Από την μεριά του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απαντά ότι «οι εν λόγω τροπολογίες ευνοούν το σύνολο των Ιταλών πολιτών, διότι θα επιτρέψουν στους δικαστικούς να ασχοληθούν με σοβαρότερα αδικήματα, ώστε να ολοκληρώνονται, οι δίκες, μέσα σε λογικά χρονικά όρια».
Σε ό,τι αφορά, την υπόθεση Μιλς, ο Μπερλουσκόνι αναφέρει ότι «είναι αποτέλεσμα φανταστικών σεναρίων και μόνο».

Σχόλια