Πακιστάν: «Κινητή» δικαιοσύνη προς αποσυμφόρηση των δικαστηρίων

0

Η «κινητή» δικαιοσύνη είναι πλέον γεγονός για το Πακιστάν, οι αρχές του οποίου σκέφτηκαν έναν πρωτότυπο τρόπο, προκειμένου να επιλύσουν το πιεστικό πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υποθέσεις ενώπιον των πακιστανικών δικαστηρίων εκκρεμούν για δεκαετίες. για την ακρίβεια υπολογίζεται, ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 1.4 εκατομμύρια υποθέσεις. Μάλιστα είναι συχνό φαινόμενο η προσφυγή οικογενειών των θυμάτων σε ανεπίσημους θεσμούς δικαιοσύνης, όπως οι συνελεύσεις ηλικιωμένων ανδρών στις τοπικές κοινωνίες (jirgas) ή τα ισλαμικά δικαστήρια των Taliban.

Με τη νέα διαδικασία «κινητής διαμεσολάβησης» θα κρίνονται κυρίως αστικές υποθέσεις, ποινικές υποθέσεις ήσσονος σημασίας [Άρθρο του NBC], καθώς και υποθέσεις νέων και ανηλίκων. Οι αρμόδιες αρχές ευελπιστούν να προσφέρουν στο λαό του Πακιστάν μια εναλλακτική οδό προς τις επίσημες δικαιοδοτικές και διαιτητικές διαδικασίες και να εδραιώσουν το θεσμό της διαμεσολάβησης, περιορίζοντας δραστικά τις παραβιάσεις ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Το πρώτο «κινητό» δικαστήριο του Πακιστάν, ένα ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο, βρίσκεται ήδη σε λειτουργία και έχει ήδη επιληφθεί 30 υποθέσεων, στην πόλη Peschawar, ενώ οι αρχές φιλοδοξούν για την κυκλοφορία 11 ακόμα «λεωφορείων-δικαστηρίων», εντός του χρόνου.
 

Σχόλια