Πακιστάν: Επιχειρείται νομιμοποίηση του στρατιωτικού νόμου

0

Επικεφαλής νομικών και δικαστικών συλλόγων του Πακιστάν απηύθυναν έκκληση – προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τα σχέδια του προέδρου της χώρας, στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ.

Ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Πακιστάν, Χαμίντ Καν και ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Μίρζα Αζίζ Ακμπάρ Μπεγκ υποστηρίζουν ότι ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ προσπαθεί να επισημοποιήσει μέσω του νεοσύστατου Ανώτατου Δικαστηρίου το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης και την προσωρινή συνταγματική τάξη.

Οι δικαστικοί και νομικοί λειτουργοί κατήγγειλαν, επίσης, ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική εξαπάτησης: «Το καθεστώς Μουσάραφ δεν έχει πρόθεση να αποκαταστήσει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.»

Το νέο Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν συστάθηκε από τον στρατηγό Μουσάραφ αμέσως μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικηγόροι της χώρας δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν ουδεμία απόφαση του νεοσύστατου δικαστηρίου, το οποίο αποκαλούν «δικαστική φάρσα».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος του Πακιστάν στην πιο πρόσφατη ανακοίνωσή του καλεί τους δικηγόρους της χώρας να συνεχίσουν να μποϊκοτάρουν το Ανώτατο Δικαστήριο μέχρις ότου να απομακρυνθούν όλοι οι δικαστές που διορίστηκαν βάσει της προσωρινής συνταγματικής τάξης και μέχρις ότου αναλάβουν εκ νέου τα καθήκοντά τους οι δικαστές που απομακρύνθηκαν.

Διεθνείς παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η δυνατότητα του δικηγορικού συλλόγου του Πακιστάν να ασκήσει πιέσεις είναι περιορισμένη καθώς αρκετοί επικεφαλής των τοπικών συλλόγων τελούν υπό κράτηση έπειτα από επιδρομές των αστυνομικών δυνάμεων στα σπίτια τους.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ιφτικάρ Μοχάμεντ Τσόντρι, του οποίου οι πρόσφατες αποφάσεις αντέκρουσαν τα σχέδια της κυβέρνησης, εκδιώχθηκε κι αντικαταστάθηκε.

Την περασμένη εβδομάδα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ένωση Δικαστικών λειτουργών ΣτΕ καταδίκασαν τα όσα συμβαίνουν στο Πακιστάν και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον πακιστανικό λαό και στους συναδέλφους τους: «Η βία σε βάρος δικαστών και ιδίως δικηγόρων, το είκοσι πέντε τοις εκατό των οποίων έχει συλληφθεί, είναι μοναδικό φαινόμενο στα παγκόσμια χρονικά», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΔΣΑ και της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών.

Σχόλια