Πακιστάν: Κατηγορία εσχάτης προδοσίας για τον Μουσάραφ

0

Κατηγορία για “εσχάτη προδοσία” απαγγέλθηκε εχθές από τα δικαστήρια του Πακιστάν, σε βάρος του πρώην ηγέτη της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ. Είναι η πρώτη φορά που η κατηγορία αυτή απαγγέλλεται εναντίον πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.  

Στη διάρκεια της ακροαματικής συνεδρίασης του Τριμελούς Ειδικού Δικαστηρίου στο Ισλαμαμπάντ, ο 70χρονος Μουσάραφ κατηγορήθηκε για προδοσία επειδή το 2007 είχε επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είχε αναστείλει την ισχύ του Συντάγματος. Η δικαστής, Ταχίρα Σαφντάρ, ανέγνωσε το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην ισχυρού άνδρα της χώρας, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία από το πραξικόπημα που πραγματοποίησε το Νοέμβριο του 1999, έως την καθαίρεσή του, το καλοκαίρι του 2008, ενώ  η ακροαματική διαδικασία είχε αναβληθεί πολλές φορές για λόγους ασφαλείας αλλά και για λόγους υγείας του Μουσάραφ.
Ο Μουσάραφ δήλωσε αθώος ενώπιον του δικαστηρίου και αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες ότι είχε χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα λόγους υγείας και τις απειλές των Ταλιμπάν για να αποφύγει την απαγγελία των σε βάρος του κατηγοριών . Αυτό το μήνα, ο Μουσάραφ άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης που ορίζει να μην εκδικασθούν από στρατοδικείο οι κατηγορίες του για εσχάτη προδοσία.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι δίκες που σχετίζονται με τη συμμετοχή του Μουσάραφ στις δολοφονίες του Κόκκινου Τεμένους το 2007 αλλά και τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού και πολιτικού του αντιπάλου, Μπεναζίρ Μπούτο. Η Μπούτο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων όταν μια βόμβα εξερράγη κοντά στο όχημά της.

 

Σχόλια