Παλαιστίνη: Επίσημα μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

0

Η Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή έγινε και επίσημα μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου(ICC) την περασμένη Τετάρτη, μετά από τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Δικαστηρίου, στη Χάγη.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της γενικότερης προσπάθειας των Παλαιστινίων για την άσκηση πίεσης εκ μέρους διεθνών θεσμών στο Ισραήλ, καθώς μετά την πρόσφατη εκλογή του Benjamin Netanyahu στο αξίωμα του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, δεν διαφαίνονται προοπτικές συνέχισης των διαπραγματεύσεων, αναφορικά με την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κυρίαρχου κράτους.

Αν και το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ICC, οι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες της χώρας ενδέχεται εφεξής να αντιμετωπίσουν κατηγορίες, σε περιπτώσεις διάπραξης εγκλημάτων πολέμου σε Παλαιστινιακό έδαφος. Κατά την υπογραφή του καταστατικού του ICC τον περασμένο Ιανουάριο, οι Παλαιστινιακές αρχές εξουσιοδότησαν τον Εισαγγελέα του Δικαστηρίου για την διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας, σχετικά με τη διακρίβωση εγκλημάτων πολέμου στα  παλαιστινιακά εδάφη εκ μέρους του Ισραήλ.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, ο επικεφαλής των παλαιστινίων διαπραγματευτών, Saeb Erekat, δήλωσε:«Η σημερινή μέρα, με την οποία σηματοδοτείται η επίσημη είσοδος του Παλαιστινιακού Κράτους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αποτελεί ιστορική στιγμή για τον αγώνα του λαού μας υπέρ της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ειρήνης και εκφράζει τη δέσμευση μας για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».