Παλαιστίνη: συμμετοχή για πρώτη φορά σε ψηφοφορία της ΓΣ του ΟΗΕ

0

Εχθές, για πρώτη φορά, οι Παλαιστίνιοι ψήφισαν, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ασκώντας το σχετικό δικαίωμα που απέκτησαν όταν το καθεστώς τους στον Οργανισμό αναβαθμίστηκε σε αυτό του «κράτους-παρατηρητή».

Συγκεκριμένα ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, ψήφισε για την ανάδειξη ενός από τους Δικαστές – Μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο μας προς την ελευθερία, την ανεξαρτησία και το καθεστώς του πλήρους μέλους των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ενώπιον της Συνέλευσης.

Το Ισραήλ από τη δική του πλευρά, επιμένει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι κράτος και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει.

Η Παλαιστίνη απέκτησε καθεστώς κράτους-μη μέλους πέρσι τον Νοέμβριο. Δεν μπορεί να ψηφίζει αποφάσεις αλλά δικαιούται να ψηφίζει για την εκλογή των δικαστών των διεθνών δικαστηρίων που λειτουργούν υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Η Παλαιστίνη είναι επίσης μέλος της Unesco ενώ έχει εκφράσει την επιθυμία να ενταχθεί και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
 

Σχόλια