Πανίσχυρος μεταλλουργικός όμιλος μηνύει ΜΚΟ για θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων

0

Οι δικηγόροι ενός επιχειρηματικού ομίλου που ασχολείται με την εξόρυξη μετάλλου και διευθύνεται από έναν απο τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, πήραν μία ιδιαίτερα πρωτότυπη νομική προτοβουλία εναντίον της εκστρατείας της βρετανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Global Witness, προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημίωση για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Η βρετανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Global Witness» αποτελεί βασικό υποστηρικτή του σχεδίου δράσης μεταξύ κυβερνήσεων, βιομηχανίας και ΜΚΟ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου διαμαντιών. Συμμετείχε μάλιστα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 στη «διαδικασία Κίμπερλι» (Kimberly Process) μια διεθνή συμφωνία μεταξύ 71 κρατών, η οποία λειτουργεί από το 2003 ως εμπόδιο για την είσοδο των παράνομων αφρικανικών διαμαντιών στη νόμιμη διεθνή αγορά.

Η διεκδίκηση του Ομίλου που ασχολείται με την εξόρυξη μετάλλου και της ΜΚΟ μεταφέρθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, καθώς πρόκειται για μια διαφορά πολλών ετών σχετικά με τα δικαιώματα σιδηρομεταλλεύματος στη δυτική αφρικανική πολιτεία της Γουινέας. Λαμβάνοντας μια εξαιρετικά ασυνήθιστη νομική προσέγγιση, όπως γράφει ο “Guardian” οι νομικοί της εταιρείας ισχυρίζονται ότι η Global Witness αρνήθηκε να συμμορφωθεί με απόφαση του Επιτρόπου πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων.

Ο ισχυρισμός ανήκει στην BSG Resources (BSGR), έναν πανίσχυρο όμιλο στο χώρο της μεταλλουργίας, του Ισραηλινού επιχειρηματία Beny Steinmetz. Οι δικηγόροι του ισχυρίζονται ότι ο όμιλος έγινε αντικείμενο «μιας διαρκούς αρνητικής δημοσιότητας στην καμπάνια της Global Witness”, η οποία έχει στενές σχέσεις με τον George Soros. Από την πλευρά του ο George Soros σε σχετική δήλωσή του στους Financial Times ξεκαθάριζε ότι δεν έχει κανένα επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη βιομηχανία μετάλλου στη Γουινέα αλλά και «καμία προσωπική μνησικακία» εναντίον του Steinmetz.

Η δραστηριότητα του Ομίλου έλαβε εξαιρετικά αρνητική δημοσιότητα από την πλευρά της ΜΚΟ με άρθρα που συνέδεαν τον επικεφαλής του ομίλου με την πολιτική ζωή της Γουινέας και την εμπλοκή του σε παράνομες ενέργειες.

Όπως τονίζει ο Dag Cramer, Διευθύνων Σύμβουλος της Onyx Fiananial Advisers και ένας απο τους νομικούς συμβούλους: “Προσπαθήσαμε για πάνω από έναν χρόνο να αποφύγουμε αυτή την κίνηση, καθώς θεωρούσαμε ότι η Global Witness ήταν ξεκάθαρη στους στόχους της. Δυστυχώς, η οργάνωση έχει αποτύχει σε σχέση με τις αρχές της που έχουν παραβιαστεί και είναι εκτός ελέγχου.”

Σύμφωνα με τον Dam Cramer, «η άρνηση της ΜΚΟ να δηλώσει βάσει ποιων προσωπικών δεδομένων έχει γίνει παραβίαση του νόμου από την πλευρά του Ομίλου μοιάζει με παραβίαση προσωπική και δεν συνάδει με τους κανόνες περί διαφάνειας που επικαλείται η οργάνωση ενώ αρνείται να συμμορφωθεί με τους αντίστοιχους νόμους. Γι’αυτό η πλευρα του επιχειρηματικού ομίλου επικαλείται και ζητά τα στοιχεία και προσωπικά δεδομένα της Global Witness για τον Steinmetz, σύμφωνα με το νόμο προστασίας δεδομένων του 2012 και 2013, αναφέροντας ότι η ΜΚΟ αρνήθηκε να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο επικαλούμενη πληροφορίες που δόθηκαν «με σκοπό δημοσιογραφικό δημοσίευμα».

Σχόλια