Πάνω από 2.000 άτομα στις ΗΠΑ καταδικάσθηκαν αδίκως σύμφωνα με έρευνα

0

Πάνω από 2.000 άτομα που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα στις ΗΠΑ τα τελευταία είκοσι τρία χρόνια στη συνέχεια αθωώθηκαν, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε ομάδα ακαδημαϊκών από τις Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων Μίσιγκαν και Νορθγουέστερν. Οι περισσότεροι από τους αδίκως καταδικασθέντες κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία, ενώ σε 101 εξ αυτών είχε αρχικά επιβληθεί η θανατική ποινή.

Η έρευνα είναι αν μη τι άλλο πρωτότυπη, καθώς συστηματοποίησε τα δεδομένα των ανθρώπων που καταδικάσθηκαν αδίκως και μετά αθωώθηκαν, σε αρχείο, το οποίο προηγουμένως δεν υπήρχε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ερευνητική ομάδα χρειάστηκαν κατά μέσο όρο έντεκα χρόνια από την καταδίκη μέχρι την αθώωση των αδίκως καταδικασθέντων κατηγορουμένων. Στο 43 τοις εκατό των υποθέσεων η καταδίκη στηρίχθηκε σε κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα, που ταυτοποίησε τον λάθος δράστη, ενώ στο 24 τοις εκατό αυτών αξιοποιήθηκε αποδεικτικό υλικό το οποίο ήταν παραπλανητικό.

Σαφώς η δημοσίευση της έρευνας εγείρει προβληματισμούς ως προς τις εγγυήσεις ορθής κρίσης του αμερικανικού συστήματος απονομής ποινικής δικαιοσύνης. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές ο αντίκτυπος της αποκάλυψης της αλήθειας είναι τρομερός τόσο για τους υποτιθέμενους θύτες που καταδικάσθηκαν αδίκως, όσο και για τα θύματα και τις οικογένειές τους. «Συνήθως για την άδικη καταδίκη ευθύνονται παραπάνω από ένα άτομα και οι συνήθεις ύποπτοι είναι ο συνήγορος υπεράσπισης, αλλά και οι εισαγγελείς, τα όργανα της αστυνομίας και ο δικαστής. Πολλά από τα θύματα που επέζησαν τραυματίζονται εκ νέου, όταν μετά από χρόνια μαθαίνουν ότι ο εγκληματίας που τους επιτέθηκε τελικά δεν τιμωρήθηκε, και αποδίδουν στους εαυτούς τους ευθύνες, διότι προξένησαν την καταδίκη ενός αθώου ανθρώπου. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι πραγματικοί δράστες διέπραξαν και άλλους βιασμούς ή ανθρωποκτονίες, ενώ ο αθώος κατηγορούμενος βρισκόταν στη φυλακή», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη μελέτη.

Έρευνα  Αμερικανών ακαδημαϊκών για καταδίκες αθώων στις ΗΠΑ (1989-2012)