Παπούα – Νέα Γουινέα: Επαναφορά της θανατικής ποινής και κατάργηση νόμων περί μαγείας

0

Υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής, η οποία βρισκόταν σε αχρησία από το 1954, ψήφισε το κοινοβούλιο της Παπούα- Ν. Γουινέα, επεκτείνοντας την επιβολή της σε περιπτώσεις φόνων, βιασμών, ληστειών καθώς και περιπτώσεων διαφθοράς, ενώ παράλληλα προχώρησε στην κατάργηση μιας σειράς αμφιλεγόμενων νόμων περί μαγείας.

Αφορμή του ως άνω ψηφίσματος στάθηκε μια σειρά αποτρόπαιων συμβάντων, φόνων και ομαδικών βιασμών «μαγισσών». Πρόκειται για ένα κύμα βίαιων επιθέσεων και φρικιαστικών εγκλημάτων (αποκεφαλισμοί κλπ) το οποίο έχει προκαλέσει την καταδίκη των Ηνωμένων Εθνών με χαρακτηριστικό το παράδειγμα μιας 20χρονης μητέρας, την οποία ο όχλος προπηλάκισε, έγδυσε και έκαψε ζωντανή σε κεντρικό σημείο, κατηγορώντας την για πρακτικές μαγείας.

Η επαναφορά ωστόσο της θανατικής ποινής προς αντιμετώπιση των ως άνω εγκλημάτων και της διαφθοράς που μαστίζει τη χώρα, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της οποίας «”Η κυβέρνηση αποπειράται να τερματίσει μια μορφή βίας διαιωνίζοντας την βία που είναι εγκεκριμένη από το κράτος”.

Σχόλια