Παραβίαση του ελεύθερου ανταγωνισμού από την American Express

0

Όπως έκρινε ο Ομοσπονδιακός Δικαστής, Nicholas Garaufis, η εταιρεία American Express, με το να απαγορεύει στους εμπόρους λιανικής να προτείνουν στους καταναλωτές πιστωτικές κάρτες μικρότερου κόστους, παραβίασε το νόμο περί ελεύθερου ανταγωνισμού.
 
Η δράση της εταιρείας «επέφερε πραγματική και συγκεκριμένη βλάβη στον ανταγωνισμό, στο δίκτυο υπηρεσιών των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών» αναφέρει ο N. Garaufis στην απόφασή του.
 
Σύμφωνα με την απόφαση, η American Express  παρανόμως εκμεταλλεύτηκε το μεγάλο μερίδιο που διαθέτει στην αγορά πιστωτικών και χρεωστικών καρτών με το να απαγορεύει στους εμπόρους να δίνουν κίνητρα στους καταναλωτές ή να τους ενημερώνουν ότι τους συμφέρει να χρησιμοποιήσουν μια άλλη κάρτα αντί της American Express.«Δεν υπάρχει τίποτα που να λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στην τάση των δικτύων πιστωτικών καρτών, συμπεριλαμβανομένης και της American Express, να χρεώνουν τους εμπόρους υψηλότατες τιμές για τις υπηρεσίες τους,» σημειώνει χαρακτηριστικά ο δικαστής. «Αυτό, εν συνεχεία, επιφέρει υψηλότερο κόστος για όλους τους καταναλωτές που αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες από τους εμπόρους αυτούς.»
 
Η αγωγή επεδίωξε να αναγκάσει την American Express να αφήσει ελεύθερους τους εμπόρους που δέχονται τις κάρτες της να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές «ώστε να χρησιμοποιήσουν όποια μέθοδο πληρωμής επιθυμούν».
 
Η American Express δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση, και ότι η απόφαση θα βλάψει τον ανταγωνισμό «εδραιώνοντας ακόμα περισσότερο τα δύο κυρίαρχα δίκτυα πληρωμών», τη Visa και τη MasterCard.
                                                                             

Σχόλια