Παραδόθηκε στη Χάγη ο Σέρβος καταζητούμενος Τόντοβιτς

0

Ο καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Σάβο Τόντοβιτς, παραδόθηκε στις αρμόδιες αρχές της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και στη συνέχεια εκδόθηκε στη Χάγη.

Σύμφωνα με πηγή του σερβοβοσνιακού Υπουργείου Εσωτερικών, η παράδοση του Τόντοβιτς είναι αποτέλεσμα πολύμηνης συνεχούς εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, που προσπαθεί να βρει και να πείσει τους καταζητούμενους από τη Χάγη να παραδοθούν οικειοθελώς στο Διεθνές Δικαστήριο.

Η Χάγη κατηγορεί τον Τόντοβιτς για παραβίαση των κανόνων της Συνθήκης της Γενεύη και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Σημειώνεται ότι ο Τόντοβιτς, ο πρώτος Σερβοβόσνιος καταζητούμενος που εκδίδεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κρατείται στις φυλακές Σεβένινγκεν της Χάγης.

Στο μεταξύ την ικανοποίησή της για την έκδοση του καταζητούμενου στη Χάγη εξέφρασε η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισκέπτεται την Βουλγαρία τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι η συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία είναι μια εξέλιξη-κλειδί για μια δημοκρατική Βοσνία Ερζεγοβίνη και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας συμφιλίωσης στη χώρα.

Σχόλια