Παραιτήθηκε ο Επίτροπος Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών της ΕΕ λόγω υπονοιών διαφθοράς

0

Η υπόθεση έγινε γνωστή κατόπιν καταγγελίας της σουηδικής εταιρείας παραγωγής καπνού, Swedish Match. Σύμφωνα με την καταγγελία, Μαλτέζος επιχειρηματίας προσέγγισε την συγκεκριμένη εταιρεία, ισχυριζόμενος ότι, λόγω γνωριμίας του με τον Dalli, μπορούσε να μεσολαβήσει προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση πώλησης του προϊόντος καπνού «snus» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι η πώληση του εν λόγω προϊόντος, το οποίο παράγει και η σουηδική εταιρεία, απαγορεύεται σε όλα τα κράτη-μέλη, εκτός της Σουηδίας, η οποία είχε επιμείνει να εξαιρεθεί από την απαγόρευση, όταν εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από το Γραφείο Καταπολέμησης της Απάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν προέκυψαν μεν αποδείξεις περί ευθείας ανάμειξης του Επιτρόπου στην υπόθεση, ωστόσο πιθανολογείται ότι τελούσε εν γνώσει των κινήσεων του Μαλτέζου επιχειρηματία.

Κατόπιν τούτων, ο John Dalli, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει και Υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής της Μάλτας, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Επιτρόπου, δηλώνοντας όμως, την πρόθεσή του να υπερασπιστεί τον εαυτό του έως ότου αποδειχθεί το ανυπόστατο των σε βάρος του κατηγοριών.