Παραιτήθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας στον απόηχο σκανδάλου

0

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου, η παραίτηση του Tanaka οφείλεται σε λόγους υγείας, καθώς την περασμένη Παρασκευή διεκομίστηκε σε νοσοκομείο του Τόκυο με πόνους στο στήθος και ταχυκαρδία. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό είχαν πολλαπλασιαστεί οι φωνές που ζητούσαν την παραίτηση του Υπουργού, λόγω σκανδάλου που είχε ξεσπάσει και σύμφωνα με το οποίο ο Tanaka φέρεται να διατηρούσε διασυνδέσεις με συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος.

Με δηλώσεις του, ο Tanaka, είχε διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες, ισχυριζόμενος ότι είχε μεσολαβήσει σε γάμο μέλους της μαφίας πριν 30 χρόνια, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει την ιδιότητα του γαμπρού.

Ο Tanaka ομολόγησε επίσης ότι το κόμμα του είχε δεχθεί χορηγίες από αλλοδαπή εταιρεία, ωστόσο επέστρεψε όλα τα ποσά, δεδομένου ότι στην Ιαπωνία απαγορεύεται η χρηματοδότηση από ξένους υπηκόους.

Η παραίτηση του Tanaka είναι η δεύτερη σε σειρά παραίτηση υπουργού από τότε που ανέλαβε Πρωθυπουργός ο Yoshihiko Noda, τον Σεπτέμβριο του 2011. Σύμφωνα με τον Mikitaka Masuyama, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στην Ιαπωνία, η παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης θα αποδυναμώσει περαιτέρω τη θέση του Πρωθυπουργού εντός του κόμματος, ενώ δεν αποκλείεται και η διενέργεια πρόωρων εκλογών.