Παραίτηση ευρωβουλευτή εν μέσω διαμαρτυριών για τη συνθήκη ACTA

0

Την παραίτησή του υπέβαλε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Γάλλος βουλευτής Kader Arif, σημαντικός παράγοντας των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της συμφωνίας ACTA κατά της πειρατείας, καταγγέλλοντας τις αδιαφανείς διαδικασίες ψήφισης της συνθήκης.  Ο ευρωβουλευτής παραιτήθηκε την Παρασκευή κάνοντας λόγο για πρωτάκουστους πολιτικούς χειρισμούς των κρατών- μελών.

Η συμφωνία ACTA υπογράφηκε από 22 ευρωπαϊκά κράτη –μεταξύ των οποίων και η Βρετανία- την Πέμπτη, ενώ αναμένεται η κύρωσή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να τεθεί σε ισχύ. Ο Arif δήλωσε αντίθετος με την ψήφιση της συμφωνίας, προτού διενεργηθεί ο δημόσιος διάλογος με φορείς και πολίτες, ο οποίος είναι προγραμματισμένος για τον Ιούνιο.

«Καταδικάζω όλη τη διαδικασία η οποία απέληξε στην υπογραφή αυτής της συμφωνίας. Δεν υπήρξε διαβούλευση με τους πολίτες, υπήρξε ελάχιστη διαφάνεια εξαρχής, καθυστερήσεις και αναιτιολόγητες απορρίψεις των προτάσεων που έκαναν οι ευρωβουλευτές», σχολίασε. «Η συμφωνία αυτή μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά τις ζωές των πολιτών. Παρ’ όλα αυτά γίνονται τα πάντα προκειμένου να μην ακουστεί η οπτική του Ευρωκοινοβουλίου πάνω στο ζήτημα. Θέλω να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα και να ειδοποιήσω την κοινή γνώμη ότι η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Δεν θα συμμετάσχω σε αυτή την κοροϊδία».

Η συμφωνία ACTA έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Την Πέμπτη στην Πολωνία διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή κρατώντας πλακάτ και κραυγάζοντας συνθήματα υπέρ του ελεύθερου διαδικτύου. Ακόμη και ο Αμερικανός γερουσιαστής Darrell Issa εξέφρασε δημοσίως την αντίθεσή του με τη συμφωνία στη διάρκεια του Παγκόσμιου Φόρουμ Οικονομίας στο Ντάβος. «Ως γερουσιαστής δηλώνω ότι περιέχει πιο επικίνδυνες ρυθμίσεις από το νομοσχέδιο SOPA.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε αναφορικά με την παραίτηση του Arif: «Έχουν γίνει τέσσερις συνεδριάσεις από το 2008 και τουλάχιστον τρεις συζητήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για τη συμφωνία, ενώ είναι προγραμματισμένη δημόσια διαβούλευση τον Ιούνιο. Αυτή είναι η τυπική διαδικασία. Το πιο σημαντικό είναι ότι η συμφωνία δεν αντικαθιστά τους ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου, αλλά απλώς ανεβάζει το επίπεδο, ώστε οι άλλες χώρες να έχουν ίδιο επίπεδο προστασίας με το δικό μας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ελευθερία στο διαδίκτυο. Ό,τι μπορεί να κάνει κάποιος νόμιμα σήμερα στο διαδίκτυο, θα μπορεί να το κάνει και αφού τεθεί σε ισχύ η ACTA».

Σχόλια