Παραίτηση του επικεφαλής του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

0

Ο επικεφαλής της έρευνας του ΟΗΕ για την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση το περασμένο καλοκαίρι στη Γάζα υπέβαλε την παραίτησή του, μετά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ περί μεροληψίας του, λόγω των συμβουλευτικών υπηρεσιών που είχε παράσχει στο παρελθόν στον Οργανισμό για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης .

Ο William Schabas, Καναδός ακαδημαϊκός, διορίστηκε τον περασμένο Αύγουστο από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ως επικεφαλής τριμελούς Επιτροπής, προκειμένου να εξετάσει τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Το Ισραήλ είχε από την αρχή επικρίνει τον διορισμό του W. Schabas, χαρακτηρίζοντάς τον πολέμιο του εβραϊκού κράτους και της πολιτικής ηγεσίας του.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Schabas δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αμέσως, ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά κατά την προετοιμασία της έκθεσης και τα πορίσματά της, που πρόκειται να δημοσιευθούν το Μάρτιο. Ως προς τις κατηγορίες για μεροληψία του υπέρ της Παλαιστινιακής Αρχής, ο ίδιος δήλωσε ότι η νομική γνωμοδότηση που συνέταξε για την Παλαιστινιακή Αρχή το 2012 δεν διέφερε από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, που είχε δώσει σε πολλές άλλες κυβερνήσεις και οργανισμούς. Επίσης, ανέφερε ότι οι απόψεις του για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη είναι δημοσιευμένες και γνωστές στο ευρύ κοινό.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ εξετάζει τη συμπεριφορά τόσο των Ισραηλινών όσο και της παλαιστινιακής Χαμάς στα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού στην περιοχή της Γάζας.
 

Σχόλια