Παραμένει αδίκημα ο φασιστικός χαιρετισμός στην Ιταλία

0

To Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε ότι ο φασιστικός χαιρετισμός παραμένει αδίκημα, καθώς οι δικαστές έκριναν ότι ο νόμος του 1952, με τον οποίο απαγορεύεται η επανασύσταση του φασιστικού κόμματος και ο φασιστικός χαιρετισμός, συνεχίζει να διατηρεί την ισχύ του.

Το ιστορικό της υπόθεσης αφορούσε την καταδίκη δυο μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης Casapound, που συμμετείχαν σε νεοφασιστική συγκέντρωση στη Βόρειο Ιταλία, στις 10 Φεβρουαρίου του 2009.

Ειδικότερα, οι δυο ακροδεξιοί προχώρησαν σε φασιστικό χαιρετισμό και καταδικάστηκαν και από το πρωτοβάθμιο και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο του Μπολιτσάνο, σε φυλάκιση δύο μηνών και χρηματικό πρόστιμο 300 ευρώ ο πρώτος και 140 ευρώ ο δεύτερος. Ωστόσο, οι ποινές και των δυο μετατράπηκαν στη συνέχεια σε χρηματικό πρόστιμο συνολικά 700 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται ότι «η Δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει να τυγχάνει της πρέπουσας προστασίας» από την στιγμή που «παρά το ότι το Σύνταγμα ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες, τίποτα δεν μπορεί να αποδείξει ότι έχει εκλείψει πλέον ο κίνδυνος επανασύστασης ιδεολογικών και πολιτικών οργανισμών με κοινή αναφορά στο διαλυθέν φασιστικό κόμμα ή σε ανάλογες πολιτικές δυνάμεις».

 

Σχόλια