Παράνομες οι επιχορηγήσεις της Airbus από τις Βρυξέλλες

0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου απεφάνθη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη μέλη της έδιναν παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις στην εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Airbus και πρέπει να τις ανακαλέσουν. Στην απόφασή του, που αναμενόταν από το 2004, έτος άσκησης σχετικής μήνυσης, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι κάποιες από τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις αποτελούν εξαγωγικές επιχορηγήσεις που κρίνονται παράνομες από τον ΠΟΕ.
Σε μία έκθεση 1.000 σελίδων ο ΠΟΕ ζητεί από τις Βρυξέλλες να ανακαλέσει τις επιχορηγήσεις άμεσα, θέτοντας προθεσμία 90 ημερών.
Σχολιάζοντας τη σχετική απόφαση, η Airbus αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι “το 70% των αμερικανικών μηνύσεων απερρίφθησαν και πολλές κατηγορίες αποδείχθηκαν ανακριβείς”.
Την απογοήτευσή της, αναφορικά με κάποια από τα συμπεράσματα του Παγκόσμιου Οργανισμού εκφράζουν οι Βρυξέλλες, που σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση “δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν θα ασκηθεί έφεση κατά αυτών των συμπερασμάτων ή κατά άλλων δυσμενών συμπερασμάτων, όμως το ζήτημα θα κριθεί σε σύντομο διάστημα”.
Η απόφαση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο με ΗΠΑ και ΕΕ να αλληλοκατηγορούνται για παράνομη επιχορήγηση των Boeing και Airbus αντιστοίχως. Ενδεικτικό, προς τούτο, είναι άλλωστε το γεγονός ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπεύθυνος για θέματα Εμπορίου, Κάρελ ντε Γκουχτ, επεσήμανε ότι τώρα η ΕΕ πρέπει να περιμένει την απόφαση του ΠΟΕ, που αναμένεται στα μέσα Ιουλίου, για τη μήνυση που έχει καταθέσει η Ένωση κατά των κρατικών επιχορηγήσεων που λαμβάνει η Boeing από τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, με δηλώσεις του ο Ράινερ Όλερ, υπεύθυνος Τύπου της Airbus, δήλωσε ότι εξετάζει την απόφαση του ΠΟΕ “με την προοπτική της πιθανής εξέτασης της υπόθεσης από το δευτεροβάθμιο όργανο του Παγκόσμιου Οργανισμού.
Στην Ουάσιγκτον, πάντως, η απόφαση σκόρπισε ενθουσιασμό με τον αμερικανό εκπρόσωπο Εμπορίου να κάνει λόγο για μια μεγάλη νίκη για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ως μεγάλη δικαστική νίκη για την Boeing χαρακτήρισε την απόφαση και εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρίας που έσπευσε να ζητήσει από την Airbus να επιστρέψει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει λάβει ως επιχορήγηση από τις Βρυξέλλες.

Σχόλια