Παράνομη δραστηριότητα οι προσυμφωνημένοι διαγωνισμοί

0

Σε μια σημαντική νομική δοκιμασία τον επόμενο μήνα, ένα βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει αν ο Ίαν Νόρις, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής βιομηχανίας Morgan Crucible Co. θα πρέπει να εκδοθεί για να δικαστεί στις ΗΠΑ με την κατηγορία της προσυμφωνίας καθορισμού τιμών.

Στην υπόθεση Νόρις για πρώτη φορά οι ΗΠΑ επιδιώκουν έκδοση μη Αμερικανού κατηγορούμενου με την κατηγορία της παραβίασης νομοθεσίας αντιτράστ. Βρετανικό δικαστήριο χαμηλότερης βαθμίδας είχε αποφασίσει την έκδοση του κ. Νόρις στις ΗΠΑ.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο προκαθορισμός των τιμών και οι προσυμφωνημένοι διαγωνισμοί δεν αντιμετωπίζονταν ως παράνομες δραστηριότητες σε κάποιες χώρες. Όταν οι ΗΠΑ ζητούσαν βοήθεια στην ποινική δίωξη υποθέσεων αντιτράστ, όπως η εκτέλεση ενταλμάτων έρευνας, πολλές κυβερνήσεις επεδίωκαν να αρνηθούν την προσφορά βοήθειας. Σήμερα τα περισσότερα κράτη προσφέρουν συνεργασία.

Η αλλαγή νοοτροπίας συμπίπτει με την επιτυχημένη ανεπίσημη εκστρατεία του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης για επιτάχυνση των διαδικασιών που θα καταστήσουν αυστηρότερη την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία και θα ποινικοποιήσουν τη δραστηριότητα δημιουργίας καρτέλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα περίπου 100 κράτη διαθέτουν σχετική νομοθεσία, γεγονός που θεωρείται μεγάλη διαφορά και επιτυχία σε σχέση με το καθεστώς που ίσχυε πριν από 5 χρόνια.

Σχόλια