Παράνομη η κράτηση στελεχών της Newmont έκρινε δικαστήριο στην Ινδονησία

0

Δικαστήριο της Ινδονησίας απεφάνθη ότι είναι παράνομη η κράτηση πέντε υπαλλήλων της αμερικανικής εταιρίας εξόρυξης χρυσού Newmont για θαλάσσια ρύπανση. Συγκεκριμένα, οι πέντε άνδρες, 3 Ινδονήσιοι, ένας Αμερικανός κι ένας Αυστραλός, οι οποίοι εργάζονται στο παρακλάδι της εταιρίας στην Ινδονησία, είχαν συλληφθεί τον Σεπτέμβριο και κρατήθηκαν στις φυλακές για ένα μήνα, ως κατηγορούμενοι για τη ρύπανση της θάλασσας στην περιοχή Buyat Bay με υδράργυρο.

Η Newmont έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι ευθύνεται για τη θαλάσσια ρύπανση, η οποία έχει προκαλέσει δερματοπάθειες στους κατοίκους της περιοχής, αν και οι αναλύσεις που έχουν γίνει στο νερό της περιοχής είναι αντικρουόμενες.

Παρά την απόφαση που κρίνει παράνομη την κράτησή τους, οι πέντε κατηγορούμενοι πρόκειται να δικαστούν τον Ιανουάριο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι το να φέρουν οι αρχές την υπόθεση στο δικαστήριο θα βλάψει τις ξένες επενδύσεις στην Ινδονησία. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που οι κατηγορούμενοι καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ακόμα και 15ετή κάθειρξη.

Σχόλια