Παράνομοι οι μισοί έλεγχοι που κάνει η αστυνομία της Νέας Υόρκης σε περαστικούς

0

Για στοχοποίηση περαστικών και κατασκευασμένα ποινικά αδικήματα έκαναν λόγο νομικοί της ανεξάρτητης οργάνωσης “Bronx Defenders”, οι οποίοι ηγήθηκαν έρευνας για τις πρακτικές της αστυνομίας της Νέας Υόρκης κατά τη διεξαγωγή ελέγχων στο δρόμο. Η ερευνητική ομάδα κατήγγειλε ως παράνομη την αστυνομική πρακτική του σωματικού ελέγχου σε περαστικούς χωρίς να υπάρχει προηγουμένως καμία ύποπτη ένδειξη (“stop and frisk policy”).

Σύμφωνα με στατιστικά που επικαλείται η ομάδα των νομικών, πάνω από τους μισούς Νεοϋορκέζους που συνελήφθησαν τους τελευταίους μήνες για κατοχή μαριχουάνας, δεν χρησιμοποιούσαν, ούτε επεδείκνυαν τα ναρκωτικά, προτού τους σταματήσει η αστυνομία στο δρόμο. Πρακτικά αυτό έχει σημασία διότι μόνο όταν τα ναρκωτικά είναι σε κοινή θέα επιτρέπεται η αστυνομία να συλλάβει τον δράστη για κατοχή ναρκωτικών.

«Αυτό που κάνει η αστυνομία είναι προφανώς παράνομο. Και η πρακτική αυτή δεν έχει σταματήσει παρά τις πρόσφατες οδηγίες του αστυνομικού διευθυντή Ray Kelly. Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ των πρακτικών στο δρόμο και των πρακτικών που διαφημίζει η αστυνομία ότι χρησιμοποιεί», ανέφερε ο Scott Levy από την οργάνωση “Bronx Defenders”. Για τις ανάγκες της έρευνας η ομάδα συνεργάστηκε με Εισαγγελίες και δικηγορικά γραφεία και μελέτησε τις αστυνομικές αναφορές και τις δικογραφίες για 517 άτομα που συνελήφθησαν λόγω κατοχής ναρκωτικών. Σύμφωνα με μαρτυρίες των συλληφθέντων, η αστυνομία τους ανάγκαζε να βγάλουν τα ναρκωτικά από τις τσέπες τους και να τα εκθέσουν σε κοινή θέα, ώστε να έχει η αστυνομία δικαίωμα να τους συλλάβει και να τους παραπέμψει στη δικαιοσύνη.

Σχόλια