Παραπομπή του Γιανουκόβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ψήφισε το κοινοβούλιο της Ουκρανίας

0

Την παραπομπή του αποπεμφθέντος Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με την κατηγορία της διάπραξης “σοβαρών εγκλημάτων” ψήφισε εχθές με ευρεία πλειοψηφία το κοινοβούλιο της Ουκρανίας. Ο Γιανουκόβιτς αποπέμφθηκε πριν απο λίγες μέρες αλλά διαφεύγει της σύλληψης από τις νέες αρχες της χώρας αλλά θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο 100 και πλέον πολιτών της Ουκρανίας και άλλων χωρών.

Στην απόφαση γίνεται αναφορά και σε άλλα δύο πρόσωπα: τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο και τον πρώην γενικό εισαγγελέα Βίκτορ Ψόνκα, δύο πρόσωπα τα οποία επίσης καταζητούνται από τις νέες αρχές της Ουκρανίας, θα σταλούν επίσης για να δικαστούν στο ΔΠΔ, το οποίο εδρεύει στη Χάγη.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η βουλή πρόκειται να αποστείλει αίτημα προς το ΔΠΔ για να αρχίσει έρευνα.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δήλωσε ότι μια χώρα έχει τη δικαιοδοσία να κάνει διακήρυξη με την οποία “αποδέχεται την δικαιοδοσία του ΔΠΔ για γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν» αλλά είναι αρμοδιότητα του εισαγγελέα του Δικαστηρίου να αποφασίσει τη διεξαγωγή ή μη έρευνας.
Οι νέες αρχές της χώρας έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης για μαζικές δολοφονίες σε βάρος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αφού είχε προηγηθεί η αποπομπή του, μετά τις πολύνεκρες διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο, η Ρωσία αμφισβητεί τη νομιμότητα και κάνει λόγο για δικτατορικές μεθόδους των νέων ουκρανικών αρχών, κυρίως για το γεγονός ότι στράφηκαν στην ΕΕ για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας.