Παράταση θητείας στους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία

0

Υπέρ του ψηφίσματος για παράταση της θητείας ψήφισαν 14 κράτη, ενώ η Ρωσία απείχε. Την παράταση της θητείας είχαν ζητήσει πριν δύο περίπου εβδομάδες οι επικεφαλής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Ρουάντα.

Βασικό επιχείρημα του αιτήματος παράτασης, ήταν η ανάγκη παροχής επιπλέον χρόνου στους δικαστές με σκοπό την ολοκλήρωση των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του δικαστηρίου. Βάσει του πρόσφατου Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η θητεία των δικαστών παρατείνεται για άλλο ένα έτος ή μέχρι την ολοκλήρωση των εκκρεμών υποθέσεων, αν αυτό γίνει νωρίτερα.

Εκπρόσωπος της Ρωσίας αιτιολόγησε την αποχή της από την ψηφοφορία εξηγώντας ότι το έργο του δικαστηρίου επηρεαζόταν από σοβαρές συστημικές δυσκολίες, τις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν αντιμετώπιζε. Περαιτέρω, ο Ρώσος εκπρόσωπος επεσήμανε το υψηλό κόστος από τις καθυστερήσεις στις δίκες, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις της ρωσικής αντιπροσωπείας για επείγοντα μέτρα ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του δικαιοδοτικού οργάνου δεν έτυχαν θετικής υποδοχής από τα άλλα κράτη-μέλη του Συμβουλίου.

Σχόλια