Παρατείνεται ο νόμος του εμπάργκο προς την Κούβα

0

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε υπέρ της ετήσιας παράτασης της ισχύος του “”νόμου για το εμπόριο με τον εχθρό””, ο οποίος απαγορεύει κάθε εμπορική συναλλαγή με τις χώρες που θεωρούνται απειλή για τη χώρα.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νόμο, ο οποίος αφορά μόνο την Κούβα και μέσω του οποίου εφαρμόζεται το αμερικανικό εμπάργκο επί της Αβάνας.
Η επέκταση αυτού του μέτρου για έναν χρόνο εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, αναφέρεται στο σύντομο κείμενο που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο νόμος αφορούσε επίσης τη Βόρεια Κορέα μέχρι πριν από έναν χρόνο, οπότε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους εξαίρεσε το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, έναντι της δέσμευσης της χώρας να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Το εμπάργκο κατά της Κούβας, το οποίο επιβλήθηκε το 1963, ενισχύθηκε το 1992 και στη συνέχεια το 1996 και αμβλύνθηκε από το 2000, οπότε και επιτράπηκε η πώληση αγροτικών προϊόντων και φαρμάκων.
Ο Μπαράκ Ομπάμα τροποποίησε στις 13 Απριλίου τις κυρώσεις, επιτρέποντας τα ταξίδια των Αμερικανο-κουβανών προς το νησί, ορισμένες αποστολές και το εμπόριο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Σχόλια