Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης που εφαρμόζει η Χαμάς παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

0

Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οργάνωση Χαμάς, η οποία έχει υπό τον έλεγχο της τη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορείται για πληθώρα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως κατά το στάδιο απονομής της ποινικής δικαιοσύνης.

Βάσει των στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα, επιβάλλονται συχνά αυθαίρετες συλλήψεις και οι κρατούμενοι γίνονται θύματα βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια της κράτησης. Ακόμα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα δικαστήρια εκδίδουν ανεπαρκώς τεκμηριωμένες καταδικαστικές αποφάσεις.

Τα μέλη του Παρατηρητηρίου έχουν επισυνάψει στην έκθεση, μια εκτενή λίστα, η οποία απευθύνεται προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και στην οποία περιλαμβάνονται προτάσεις και θέσεις που, αν εφαρμοστούν, υπάρχει η ελπίδα ότι θα οδηγήσουν σταδιακά σε εξομάλυνση της κατάστασης στην περιοχή.

Βέβαια, οι κατηγορίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παλαιστινιακά εδάφη είναι ένα φαινόμενο που επανειλημμένως έχει απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα καθώς αντίστοιχες συστάσεις έχουν γίνει από τη Διεθνή Αμνηστία και τα Ηνωμένα Έθνη.