Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Υπόλογη η Κίνα για τις «μαύρες» φυλακές

0

Σε ειδικές, «μαύρες» φυλακές στο Πεκίνο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κίνας καταλήγουν οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όσοι προσφεύγουν στις αρχές της αχανούς ασιατικής χώρας για την άρση κάποιας αδικίας, όπως αποκαλύπτει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). Πρόκειται για παράνομα κέντρα κράτησης, στα οποία τον πρώτο λόγο έχουν κρατικοί πράκτορες που παραβιάζουν ατιμωρητί τα δικαιώματα των κρατουμένων, σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση. «Από το 2003 μεγάλος αριθμός Κινέζων πολιτών έχει κρατηθεί σε συνθήκες απομόνωσης, μυστικά, επί μέρες ή μήνες, σε παράνομα κέντρα κράτησης, γνωστά ως “μαύρες φυλακές”», αναφέρει η νέα έκθεση του Παρατηρητηρίου με θέμα την κινεζική πολιτική των παράνομων κέντρων κράτησης.
Η διευθύντρια του ασιατικού παραρτήματος του Human Rights Watch, Σόφι Ρίτσαρντσον τονίζει πως το πρόβλημα στην Κίνα δεν είναι η έλλειψη νόμων, αλλά το γεγονός ότι «η κυβέρνηση αγνοεί σκανδαλωδώς όσους εμπλέκονται στην υπόθεση των “μαύρων” φυλακών και εκείνους που κρατούνται σε αυτές». Και συμπληρώνει: «Η ύπαρξη “μαύρων” φυλακών στην καρδιά του Πεκίνου αποτελεί παρωδία για τη ρητορική της κινεζικής κυβέρνησης περί βελτίωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού του νόμου».
Πρώην κρατούμενοι που μίλησαν σε στελέχη του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι οι φρουροί συχνά τους «κακοποιούσαν (συμπεριλαμβανομένης της άσκησης σωματικής βίας), τους λήστευαν, τους εκβίαζαν, τους απειλούσαν, τους εκφόβιζαν ή τους στερούσαν το φαγητό, τον ύπνο και τη φαρμακευτική περίθαλψη».

Σχόλια