Παρέμβαση στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη συνταγματικότητα του γάμου μεταξύ ομοφύλων

0

 

Ενόψει της επικείμενης κρίσης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την συνταγματικότητα του γάμου μεταξύ ομοφύλων, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(HRW) απέστειλε επιστολή στο Δικαστήριο, από κοινού με το Δικηγορικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης και αρκετές ακόμη μη κυβερνητικές οργανώσεις, παρακινώντας το Δικαστήριο να λάβει υπόψη στην απόφαση του, τις πρακτικές άλλων κρατών.

Αντικείμενο της υπόθεσης αποτελεί το εάν στο Σύνταγμα των ΗΠΑ προβλέπεται υποχρέωση αναγνώρισης του γάμου μεταξύ ομοφύλων από τις αμερικανικές Πολιτείες. Η επιστολή του HRW ζητά από το Δικαστήριο να εξετάσει τις πρακτικές κρατών όπως η Αργεντινή, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Αφρική, στις οποίες παρέχεται άδεια γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς για την καθιέρωση των πρακτικών αυτών, οι συγκεκριμένες χώρες έλαβαν υπόψη τους νομικά και συνταγματικά ζητήματα, αντίστοιχα με εκείνα τα οποία τίθενται τώρα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
 
«Ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα ακουστούν νομικά επιχειρήματα σχετικά με τη συνταγματικότητα του γάμου ομοφύλων ζευγαριών, αλλά η απόφαση του Δικαστηρίου θα πρέπει να εναρμονιστεί και με την αποδοχή των γάμων αυτών στο εξωτερικό,» δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τα δικαιώματα της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, Graeme Reid. «Οι εμπειρίες των κρατών, στα οποία η ισότητα στο δικαίωμα γάμου έχει ήδη γίνει πραγματικότητα, θα χρησιμεύσουν για την πληρέστερη κατανόηση του διακυβεύματος. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, στα 18 κράτη όπου αναγνωρίζονται οι γάμοι μεταξύ ομοφύλων, η ζωή συνεχίστηκε κανονικά, με μεγαλύτερο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα,» τόνισε ο Reid.