Παρέμβαση της ΕΕ για τη φορολόγηση της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιταλία

0

Η πρόσφατη απόρριψη [link] διατάγματος νόμου που προέβλεπε την φορολόγηση της Καθολικής Εκκλησίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας της Ιταλίας, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ανωτέρω διάταγμα, το οποίο είχε εισηγηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο η Ιταλική Κυβέρνηση υπό τον Μάριο Μόντι, προέβλεπε την φορολόγηση των ακινήτων που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία χρησιμοποιεί για εμπορικές δραστηριότητες. Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Ιταλίας όμως, με την αιτιολογία ότι «H εφαρμογή του μέτρου ξεπερνά τις αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών της Ρώμης», απέρριψε το διάταγμα, βάζοντας φρένο στα σχέδια της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πηγές του Επιτρόπου για θέματα ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χοακίν Αλμούνια, η απαλλαγή της Καθολικής περιουσίας από την υποχρέωση καταβολής φόρων μπορεί να θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση. Άλλωστε η Επιτροπή είχε απευθύνει, ήδη από το 2007, αίτημα στην Ιταλία με αντικείμενο την κατάργηση των φοροαπαλλαγών της Καθολικής Εκκλησίας. Στο  μεταξύ και μέχρι να επιλυθεί οριστικά το συγκεκριμένο ζήτημα, η Επιτροπή διατηρεί ανοιχτή την σχετική υπόθεση που έχει σχηματισθεί σε βάρος της Ιταλίας για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.