Παρέμβαση του ΟΗΕ για τις δολοφονίες δημοσιογράφων στη Σομαλία

0

Την ανάγκη προστασίας της ελευθερίας του τύπου και του δημοσιογραφικού λειτουργήματος στη Σομαλία υπενθύμισε ο Ειδικός Απεσταλμένος της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ, Augustine P. Mahiga. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ προέβη σε επίσημες δηλώσεις με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία δύο δημοσιογράφων.

«Μόλις πριν δύο εβδομάδες σκοτώθηκε ο κωμικός και εργαζόμενος των μίντια “Marshale”. Σήμερα θρηνούμε και άλλα δύο μέλη της κοινότητας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Σομαλίας, τους YusufFarey και Buniste. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους και σε όλους τους επαγγελματίες δημοσιογράφους της Σομαλίας, οι οποίοι για πολύ καιρό βλέπουν τους συναδέλφους τους να στοχοποιούνται, να τραυματίζονται και να δολοφονούνται χωρίς κανένας απολύτως δράστης να φτάνει στη δικαιοσύνη», σχολίασε ο Mahiga.

Ο ΟΗΕ έχει επισημάνει προ πολλού την ατιμωρησία που επικρατεί στη Σομαλία, όσον αφορά τα εγκλήματα σε βάρος ρεπόρτερ και δημοσιογράφων. Οι εργαζόμενοι των μίντια γίνονται αντικείμενα άνανδρων –συχνά δολοφονικών- επιθέσεων, χωρίς κανείς από τους δράστες να έχει συλληφθεί ή δικαστεί για τις πράξεις του.

«Είναι απλώς απαράδεκτο ότι με την πάροδο του χρόνου δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη για κανένα από τα θύματα τέτοιων εγκλημάτων. Αυτή η νοοτροπία της ατιμωρησίας πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε σε όσους είναι διατεθειμένοι να μεταχειριστούν βία για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, να προσβάλλουν θεμελιώδεις ελευθερίες που συνδέονται με τον ελεύθερο τύπο. Πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή στην πολιτική διαδικασία και το έργο των ΜΜΕ πρέπει να προστατεύεται, έτσι ώστε οι πολίτες της Σομαλίας να λαμβάνουν πλήρη ενημέρωση», ολοκλήρωσε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ. Το Πολιτικό Γραφείο του ΟΗΕ για τη Σομαλία (UNPOSUN Political Office for Somalia) κάλεσε τις αστυνομικές αρχές να εντείνουν τις έρευνες και τόνισε ότι είναι διατεθειμένο να βοηθήσει εφόσον και με όποιον τρόπο κρίνεται πρόσφορο.

Σχόλια