Παύση της δίωξης του Στρος-Καν στην υπόθεση Μπανόν

0

Η παύση της δίωξης έγινε λόγω έλλειψης επαρκούς αποδεικτικού υλικού για να προχωρήσει η διαδικασία από το ανακριτικό στάδιο στη συζήτηση ενώπιον του ακροατηρίου.Από την κατάθεση του ίδιου του Στρος-Καν προέκυψαν πάντως βεβαιώσεις για την ύπαρξη σεξουαλικής επίθεσης κατά της νεαρής δημοσιογράφου, όταν εκείνη τον είχε επισκεφθεί σε δωμάτιο ξενοδοχείου για συνέντευξη.  Ωστόσο, η χρονική απόσταση μεταξύ της δίωξης και του συμβάντος –έγινε το 2003- καθώς και η δυσκολία εύρεσης απτών αποδείξεων τόσον καιρό μετά οδήγησαν τον ανακριτή να θέσει την υπόθεση στο αρχείο.

Εξάλλου, υπάρχει σχετικός περιορισμός της παραγραφής του αδικήματος της σεξουαλικής επίθεσης –το οποίο παραδέχθηκε κατ΄ αρχήν ο Γάλλος πολιτικός- στα τρία χρόνια.Η είδηση παύσης της δίωξης προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως σε φεμινιστικούς κύκλους, όχι πάντως τόσο έντονες όσο το καλοκαίρι για την υπόθεση με την καμαριέρα. Τότε, η δίωξη είχε παυθεί λόγω αμφιβολιών της νεοϋορκέζικης αρχής σχετικά με την αξιοπιστία της Αφρο-αμερικανίδας καμαριέρας, η οποία φέρεται να ψευδομαρτύρησε για το παρελθόν και την προσωπική της ζωή.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν απέφυγε να κάνει ο ίδιος δηλώσεις, ενώ ο δικηγόρος του σχολίασε ότι ο πελάτης του δεν ομολόγησε τη χρήση βίας, απλώς παραδέχτηκε ότι κινήθηκε με ερωτική πρόθεση προς τη δημοσιογράφο και τη φίλησε χωρίς τη συναίνεσή της.  Από την άλλη πλευρά, ο δικηγόρος της Μπανόν απάντησε με δημοσίευμα, στο οποίο χαρακτηρίζει τον Στρος-Καν «ασυγκράτητο δράστη σεξουαλικών επιθέσεων». Ο εισαγγελέας στην επίσημη ανακοίνωση για παύση της δίωξης, άλλωστε, συμπλήρωσε ότι οι ισχυρισμοί της δημοσιογράφου έχουν σίγουρα βάση αλήθειας και ότι η συμπεριφορά του πολιτικού απέναντι στις γυναίκες θα θεωρείται πλέον ύποπτη.Υπό μία έννοια, ο 62χρονος Στρος-Καν είναι αρκετά τυχερός, καθώς έχει αποφύγει ήδη δύο φορές την καταδίκη για κατηγορίες σεξουαλικών εγκλημάτων. Αναμφίβολα όμως το πολιτικό κόστος και η υποψία που θα βαρύνει στο εξής το όνομά του είναι αρκετά δυσμενείς συνέπειες. «Ο Ντομινικ Στρος-Καν είναι πλέον εκτός πολιτικού χάρτη.

Η Γαλλία θα πρέπει να αντιμετωπίζει τεράστια οικονομική καταστροφή για να ξαναχρειαστεί ποτέ η παρουσία του στη δημόσια ζωή», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο συντάκτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Le Journal du Dimanche».

Σχόλια