Πέθανε ο παραπληγικός από την Αυστραλία που κέρδισε σε δίκη το δικαίωμα να σταματήσει την τεχνική διατροφή

0

Απεβίωσε ο παραπληγικός που του αναγνωρίστηκε δικαστικά το δικαίωμα να σταματήσει την τεχνητή διατροφή.
Ο Αυστραλός 49χρονος παραπληγικός Κρίστιαν Ρόσιτερ, ο οποίος προ πέντε εβδομάδων κέρδισε μία ιστορική δίκη για να του αναγνωριστεί το δικαίωμα να σταματήσει την τεχνητή διατροφή του, έφυγε από τη ζωή, όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως οι θεράποντές του στην κλινική όφειλαν να υπακούσουν στη βούλησή του και να σταματήσουν την τεχνητή διατροφή του.
«Πιστεύω πως θα θυμόμαστε τον Κρίστιαν ως έναν θαρραλέο άνθρωπο, που ανέλαβε έναν αγώνα, ο οποίος θα δώσει μεγάλη ανακούφιση σε πολλούς άλλους ανθρώπους. Βασικά, κέρδισε το δικαίωμα να αρνηθεί τροφή και φαρμακευτική αγωγή, ώστε να πεθάνει εάν αυτή ήταν η επιθυμία του», τόνισε ο δικηγόρος Τζον Χάμοντ.
Ο ίδιος τόνισε πως η απόφαση του δικαστηρίου δεν έθιξε τα υπέρ και τα κατά της ευθανασίας, αλλά αναφερόταν μόνον στο δικαίωμα κάποιου να αρνηθεί τροφή και φάρμακα. Όπως δήλωσε ο Χάμοντ, προτού να αποφανθεί το δικαστήριο, ο Ρόσιτερ είχε ζητήσει από τους νοσοκόμους του να σταματήσουν τουλάχιστον 40 φορές να του χορηγούν τροφή και να τον εφυδατώνουν μέσω ενός σωλήνα στο στομάχι του.
Ο προασπιστής του δικαιώματος της ευθανασίας Φίλιπ Νίτσκε, επικεφαλής της οργάνωσης Exit παραδέχθηκε πως και η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ένα σημαντικό νομικό προηγούμενο.

Σχόλια