Πέθανε σε ηλικία 98 ετών, ναζιστής, εγκληματίας πολέμου

0

Πέθανε σε υλικία 98 ετών, από πνευμονία, ο Laszlo Csatary, ο “υπ’ αριθμόν ένα” καταζητούμενος ναζιστής εγκληματίας πολέμου, λίγο πριν την έναρξη της δίκης του, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ο Csatary, υψηλόβαθμο στέλεχος της ουγγρικής αστυνομίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συνελήφθη στη Βουδαπέστη τον Ιούλιο του 2012, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σχετιζόμενα με το Ολοκαύτωμα, μετά την προσκόμιση σχετικών αποδείξεων από την εβραϊκή οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Simon Wiesenthal. Ειδικότερα, ο Csatary κατηγορείτο για την εξόντωση 15.700 εβραίων κρατουμένων της σλοβακικής πόλης Kosice, από το 1941 έως το 1944.

Ο Csatary, ο οποίος αρνείτο τις κατηγορίες εναντίον του, είχε καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο το 1948 στο Kosice, το οποίο ανήκε τότε στην Τσεχοσλοβακία. Στη συνέχεια είχε αναζητήσει καταφύγιο στον Καναδά όπου ζούσε ως έμπορος έργων τέχνης μέχρι την ανακάλυψη της πραγματικής ταυτότητάς του από τις καναδικές αρχές το 1995, οπότε και διέφυγε στην Ουγγαρία, όπου ζούσε χωρίς πρόβλημα ως τη σύλληψή του.

Το δικαστήριο του Kosice, τον Απρίλιο του 2013, μετέτρεψε την ποινή τού σε ισόβια κάθειρξη, καθώς η θανατική ποινή έχει καταργηθεί στη χώρα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έκδοσή του στη Σλοβακία. Η έναρξη της δίκης του ενώπιον της σλοβακικής δικαιοσύνης, είχε προγραμματιστεί για τις 26 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
 

Σχόλια