Πέντες υποθέσεις συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ εξετάζει η Χάγη

0

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εάν θα απαγγείλει κατηγορίες κατά συγκεκριμένων προσώπων για τις πέντε συνολικά υποθέσεις που εξετάζει σε σχέση με τις συγκρούσεις του 2001 στην ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, οι πέντε υποθέσεις αφορούν τα γεγονότα που έφεραν την ΠΓΔΜ στο χείλος του εμφυλίου πολέμου το 2001. Πρόκειται για την υπόθεση του Λιούμποντεν, στην οποία εμπλέκεται και ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Μποσκόφσκι, ο οποίος ήταν αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, άνδρες των οποίων, σύμφωνα με ισχυρισμούς των κατοίκων του αλβανόφωνου χωριού, εκτέλεσαν εννέα άτομα. Η δεύτερη υπόθεση αφορά τη δράση του UCK, η τρίτη την περίπτωση στην αποκάλυψη ομαδικού τάφου στο χωριό Νεπρόστενο, όπου βρέθηκαν οι σοροί Σλάβων που φέρονται να έχουν εκτελεστεί από Αλβανούς, η τέταρτη στο βασανισμό τριών εργατών οικοδομικής επιχείρησης από άνδρες του ΟΝΑ και η πέμπτη στην παρεμπόδιση της υδροδότησης του Κουμάνοβο από άνδρες του ΟΝΑ.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δήλωσε ότι δεν είναι μεν σωστό να προβαίνει σε σχολιασμούς, πριν την ανακοίνωση της επίσημης απόφασης των αρχών της Χάγης, τόνισε, ωστόσο, ότι αν το Δικαστήριο θέλει να διατηρήσει την αντικειμενικότητά του, θα πρέπει να ενεργήσει σωστά και να μην απευθύνει κατηγορία κατά της μιας μόνον από τις εμπλεκόμενες πλευρές, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σχόλια