Περιφρόνηση Σαντάμ προς το δικαστήριο

0

Ο Σαντάμ αρνήθηκε να αποδεχθεί ή να απορρίψει το κατηγορητήριο που του απαγγέλθηκε λεπτομερώς από το δικαστήριο τη Δευτέρα.

Ο πρώην πρόεδρος στεκόταν μόνος στο εδώλιο των κατηγορουμένων καθώς ο δικαστής ανέγνωσε τις εναντίον του κατηγορίες και κρατώντας ένα αντίγραφο του Κορανίου επέμεινε ότι είναι ακόμη πρόεδρος του Ιράκ, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο.

«Κύριε πρόεδρε, διαβάσατε ένα μεγάλο κατηγορητήριο. Αυτό δεν μπορεί να συνοψιστεί με μία δήλωση αθώος ή ένοχος. Βρίσκεστε τώρα ενώπιον του προέδρου του Ιράκ. Είμαι πρόεδρος με τη θέληση των Ιρακινών και παραμένω πρόεδρος του Ιράκ έως αυτή τη στιγμή. Σέβομαι τη βούληση του λαού και θα την υπερασπιστώ με τιμή στο πρόσωπο των συνεργατών και στο πρόσωπο της Αμερικής» είπε ο Σαντάμ.

«Δεν αναγνωρίζω τους συνεργάτες, που έστησαν ένα δικαστήριο και προώθησαν ένα νόμο με αναδρομική ισχύ εναντίον του αρχηγού του κράτους, ο οποίος προστατεύεται από το Σύνταγμα και τους νόμους» προσέθεσε.

Έτσι, ο επικεφαλής του δικαστηρίου Ραούφ Αμπντέλ-Ραχμάν προχώρησε σε ομολογία «μη ένοχος» για τον Σαντάμ.

Οι κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου, που σχετίζονται με τα αντίποινα στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στο χωριό Ντουτζάιλ το 1982, αφορούν σε παράνομη σύλληψη 399 ανθρώπων, βασανισμό γυναικών και παιδιών, καταστροφή αγροκτημάτων,δολοφονία εννέα ανθρώπων στις πρώτες ημέρες των αντιποίνων και δολοφονία 148 ανθρώπων στην επόμενη φάση

Τελικά, η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Τρίτη.

Σχόλια