ΠΓΔΜ: Ποινικοποίηση της συμμετοχής πολιτών σε ξένους πολέμους

0

Την ποινικοποίηση της συμμετοχής πολιτών της ΠΓΔΜ σε ξένους πολέμους ανήγγειλε η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, μέσω τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα οι οποίες αναμένεται να ψηφιστούν στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σύμφωνα με την Υπουργό Εσωτερικών, η ελάχιστη ποινή φυλάκισης για όσους πολίτες της χώρας συμμετέχουν σε ξένους πολέμους και για όσους στρατολογούν πολίτες της χώρας για να συμμετάσχουν σε τέτοιες δράσεις θα φτάνει τα πέντε έτη.

Με τις αλλαγές αυτές, – πρόσθεσε στη συνέχεια -, η χώρα θα έχει στα χέρια της ισχυρότερα όπλα για την μάχη κατά των παγκόσμιων απειλών της ασφάλειας και κυρίως κατά της τρομοκρατίας. Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες, επτά αλβανικής καταγωγής πολίτες της ΠΓΔΜ σκοτώθηκαν πολεμώντας στις τάξεις ακραίων ισλαμιστών στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο επικεφαλής της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας της ΠΓΔΜ, Σουλεϊμάν Ρετζέπι δήλωσε ότι η συμμετοχή μουσουλμάνων της χώρας σε ξένους πολέμους είναι αντίθετη με τις αξίες του παραδοσιακού Ισλάμ που καλλιεργείται στην ΠΓΔΜ και στην περιοχή.
«Είναι λάθος να πιστεύεται ότι οι Αλβανοί που σκοτώνονται σ’ αυτούς τους πολέμους θα θεωρούνται μάρτυρες επειδή έχασαν τη ζωή τους στο όνομα του ισλάμ και του Αλλάχ. Η συμμετοχή των Αλβανών σ’ αυτούς τους πολέμους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί», τονίζοντας ότι «Οι περισσότεροι από αυτούς που μάχονται με τους τζιχαντιστές είναι μισθοφόροι που προέρχονται από φτωχές οικογένειες».
 

Σχόλια