ΠΓΔΜ: Το Συνταγματικό Δικαστήριο για τη διδασκαλία της σλαβομακεδονικής

0

Ακυρώθηκε, από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η απόφαση του υπουργού Παιδείας της χώρας, Νίκολα Τοντόροφ, για την υποχρεωτική διδασκαλία της σλαβομακεδονικής γλώσσας από την α΄ τάξη του δημοτικού, για τους μαθητές των μικρότερων εθνικών κοινοτήτων που ζουν εντός της επικρατείας της.
Το Δικαστήριο έκρινε την απόφαση αντισυνταγματική, με το σκεπτικό ότι, ο σχετικός νόμος αναφέρει ρητά ότι η διδασκαλία της σλαβομακεδονικής γλώσσας για τους μαθητές των μικρότερων εθνικών κοινοτήτων καθίσταται υποχρεωτική από την δ΄ τάξη δημοτικού.
Η απόφαση του υπουργού Παιδείας, που είχε τεθεί σε ισχύ τον περασμένο Ιανουάριο, είχε συναντήσει τις έντονες αντιδράσεις Αλβανών γονέων και όλων των αλβανικών πολιτικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ και μάλιστα οι αλβανικής εθνικής καταγωγής μαθητές της α΄ δημοτικού απείχαν από το μάθημα διδασκαλίας της σλαβομακεδονικής γλώσσας.
Παράλληλα, αλβανικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις είχαν συγκεντρώσει 14.000 υπογραφές προκειμένου να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση της επίμαχης απόφασης.

Σχόλια