Πιέσεις κατά των αυστηρών ν/σ για τις ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ

0

Το αμερικανικό Κογκρέσο συζητεί σχέδια με τα οποία θα γίνουν αυστηρότεροι οι κανόνες που αφορούν τις ξένες επενδύσεις στην Αμερική, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ εις βάρος των ΗΠΑ, με σειρά ενεργειών εκ μέρους χωρών που θέλουν να επιβάλουν τους δικούς τους περιορισμούς.

Μέχρι σήμερα, η συζήτηση στο Κογκρέσο έχει εστιαστεί στο κατά πόσον οι προτεινόμενες αλλαγές μπορεί να ανακόψουν τη ροή κεφαλαίων στη χώρα, θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο θέσεις εργασίας στη χώρα, αλλά και επιβραδύνοντας το ρυθμό της ανάπτυξης.

Όμως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το ότι μια τέτοια νομοθεσία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει έναν κύκλο αντιποίνων, στο εξωτερικό, να οδηγήσει σε περιορισμό της διασυνοριακής εισροής επενδυτικών κεφαλαίων και να πλήξει το επιχειρηματικό κλίμα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διεθνή κλίμακα.

O κ. ΜακΚέρντι, πρώην στέλεχος του Κογκρέσου με εμπειρία σε θέματα εμπορίου, προειδοποιεί ότι η Κίνα -όπου οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις για χαλάρωση των διατάξεων που αφορούν τις ξένες επενδύσεις- παρακολουθεί με εξαιρετικό ενδιαφέρον τα όσα διαμείβονται στο Κογκρέσο.

Αλλά, δεν είναι μόνο η Κίνα που δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Στη Ρωσία, συνεργάτες του προέδρου Πούτιν επεξεργάζονται νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή νέων ελέγχων σε ξένους επενδυτές που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε «στρατηγικές βιομηχανίες», εντασσόμενη κι αυτή στο χορό των κρατών που έχουν υιοθετήσει τον «οικονομικό πατριωτισμό», όπως η Γαλλία και άλλες.

Στο Μεξικό, το περαιτέρω άνοιγμα του πετρελαϊκού τομέα σε ξένους επενδυτές αποτελεί αντικείμενο της προεδρικής εκστρατείας. Επίσης, μέλη του καναδικού κοινοβουλίου εξετάζουν σειρά προτάσεων που προβλέπουν τη διεύρυνση των κυβερνητικών αρμοδιοτήτων σε ό,τι αφορά το μπλοκάρισμα επενδύσεων, για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Στην Ουάσιγκτον, εξάλλου, ανώτατα στελέχη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας προτείνουν νομοσχέδια με τα οποία επιφέρονται σημαντικές αλλαγές στην αμερικανική Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων και που προβλέπουν περαιτέρω έλεγχο για 45 ημέρες, συμφωνιών που αφορούν επιχειρήσεις που τελούν υπό τον έλεγχο του δημοσίου.

Σχόλια