Πιο αυστηρά μέτρα κατά του καπνίσματος προωθεί ο Πρωθυπουργός Medvedev

0

Πιο συγκεκριμένα, στο νόμο που αναμένεται να ψηφιστεί, θα προβλέπεται η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, η αύξηση της φορολογίας στα προϊόντα καπνού ενώ θα επιβάλλονται και περιορισμοί στην προβολή των αντίστοιχων διαφημίσεων.

Ο Medvedev δήλωσε ότι πλέον καθίσταται επιτακτική η λήψη των ανωτέρω μέτρων καθώς 44 εκατομμύρια Ρώσοι, ήτοι το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της χώρας, είναι εξαρτημένοι από τη νικοτίνη και 400.000 περίπου χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Σημείωσε δε ότι τα στατιστικά αυτά κατατάσσουν τη Ρωσία στη δεύτερη θέση, μετά την Κίνα, στην αγορά προϊόντων καπνού.

Στην ανακοίνωση του, ο Ρώσος Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι θα υπάρξει μια κλιμάκωση των μέτρων και μια σταδιακή επιβολή των απαγορεύσεων με τελικό στόχο μέχρι το 2015 να έχει επιβληθεί μια καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Παράλληλα, η Υπουργός Υγείας της χώρας, Veronika Skvortsova έχει ήδη ξεκινήσει αντικαπνιστική εκστρατεία και έχει εκφραστεί ρητά υπέρ της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης τσιγάρων καθώς πιστεύει ότι οι νέοι φόροι θα περιορίσουν την κατανάλωση κατά ποσοστό 10% και θα φέρουν περίπου 1 τρις. ρούβλια (25 δις. ευρώ) πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Τέλος, να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφισης και θέσης σε ισχύ του νέου αντικαπνιστικού νόμου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την προσεχή άνοιξη.