Πιο φιλελεύθεροι οι Δικηγόροι από τον γενικό πληθυσμό

0

 

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι Καθηγητές Νομικής και οι Δικηγόροι διαθέτουν περισσότερο φιλελεύθερες απόψεις από το γενικό πληθυσμό, ενώ οι Δικαστές είναι πιο συντηρητικοί σε σχέση με τον μέσο Δικηγόρο.

Μία εκ των δύο συγγραφέων της μελέτης, η Maya Sen, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δήλωσε στους New York Times ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα δικαστήρια είναι πολιτικοποιημένα. Χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι η ιδεολογία των δικαστών θα ήταν περισσότερο φιλελεύθερου προσανατολισμού, εάν οι αξιωματούχοι που τους διορίζουν, δεν λάμβαναν υπόψιν τους την ιδεολογική τοποθέτηση τους. Συνεπώς, για την ανάδειξη στο δικαστικό αξίωμα αποφασιστικό κριτήριο είναι οι λιγότερο φιλελεύθερες απόψεις ενός ατόμου.

Ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστήμιου του Σικάγο, Eric Posner, υποδεικνύει μια διαφορετική ερμηνεία των παραπάνω ευρημάτων. Το επιχείρημα ότι οι δικαστές είναι πολιτικοποιημένοι θα ίσχυε, εάν αυτοί δεν ακολουθούσαν την ιδεολογία του γενικού πληθυσμού, δηλαδή εάν ήταν περισσότερο φιλελεύθερης νοοτροπίας από τον μέσο πολίτη.

Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε από την καθηγήτρια Μ. Sen και τον καθηγητή του Στάνφορντ Α. Bonica σε ένα δείγμα 975.000 δικηγόρων, που αναφέρονται στη βάση δεδομένων Martindale-Hubbell, επικαιροποιημένη από το 1979 έως το 2012.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το 43% των Δικηγόρων είχαν συμμετάσχει σε εκστρατείες προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρά το γεγονός ότι οι Κώδικες Δεοντολογίας των Δικαστών απαγορεύουν τη συμμετοχή των δικαστών σε παρόμοιες καμπάνιες, πολλοί ήταν οι δικαστές που είχαν λάβει μέρος σε ανάλογες εκστρατείες, πριν αναλάβουν δικαστικά καθήκοντα, με το 65% από αυτούς να είναι Εφέτες.

Μεταξύ των Δικηγόρων, οι πλέον φιλελεύθεροι στις αντιλήψεις είναι οι διορισμένοι σε κρατικές θέσεις Δικηγόροι, ενώ ακολουθούν οι καθηγητές Νομικής, οι δημόσιοι υπερασπιστές, οι γυναίκες δικηγόροι, δικηγόροι από τις 14 κορυφαίες Νομικές Σχολές, δικηγόροι σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία, οι εταίροι σε εταιρείες και οι εισαγγελείς, σύμφωνα με διάγραμμα που δημοσίευσαν οι New York Times. Οι λιγότερο φιλελεύθεροι δικηγόροι είναι δικηγόροι από τις Νομικές Σχολές χαμηλότερου κύρους, οι άνδρες Δικηγόροι, και οι Δικηγόροι από τις κορυφαίες 15 έως 100 Νομικές Σχολές σε παναμερικανικό επίπεδο.

Μεταξύ των Δικαστών, οι πιο συντηρητικοί είναι αυτοί των Ομοσπονδιακών Δικαστηρίων,ενώ ακολουθούν εκείνοι των ανώτερων δικαστηρίων των Πολιτειών και τέλος των δικαστηρίων των Περιφερειών.

 

Πηγή: ABA JOURNAL

Σχόλια