Πιο κοντά στη συγκέντρωση δεδομένων από τους επιβάτες αεροπορικών πτήσεων

0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει τη συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων των επιβατών αεροπορικών πτήσεων εντός των 27 κρατών μελών της Κοινότητας. Παράλληλα η ΕΕ θα επιδιώξει την αποθήκευση των στοιχείων αυτών για 13 χρόνια.

Το σύνολο των αντιτρομοκρατικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρουσιαστεί σήμερα στις Βρυξέλλες από τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, Φράνκο Φρατίνι.

Η Κομισιόν θα προτείνει στα κράτη μέλη της ΕΕ ότι είναι απαραίτητη η συγκέντρωση 19 στοιχείων προσωπικών δεδομένων, όπως αριθμοί τηλεφώνου, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αποδείξεις πληρωμών και στοιχεία του ταξιδιωτικού πράκτορα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς απέσπασε αντίγραφο του κειμένου των προτάσεων: «Η διαθεσιμότητα των προσωπικών στοιχείων είναι απαραίτητη για την αποτροπή και την πάταξη των τρομοκρατικών επιθέσεων».

Οι αεροπορικές εταιρείες θα αποστέλλουν τις πληροφορίες στην πρώτη χώρα της ΕΕ όπου θα προσγειώνεται το αεροσκάφος. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι το προτεινόμενο σύστημα δε θα επιβαρύνει τις αεροπορικές εταιρείες καθώς συγκεντρώνουν ήδη παρόμοια στοιχεία για εμπορικούς λόγους.

Ο ίδιος εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το σχέδιο προτάσεων δεν είναι ακόμα έτοιμο καθώς υπάρχουν στοιχεία ανοικτά προς διαπραγμάτευση, όπως για παράδειγμα το χρονικό διάστημα αποθήκευσης των προσωπικών δεδομένων.

Για να γίνει η πρόταση κοινοτική νομοθεσία χρειάζεται η ομόφωνη έγκριση όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν εμμένει ότι τα προσωπικά στοιχεία δε θα αφορούν στοιχεία όπως η χώρα προέλευσης ή οι πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις των επιβατών.

Πολλοί ευρωβουλευτές και μέλη οργανώσεων για την προστασία των πολιτικών ελευθεριών εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τις προτάσεις της Κομισιόν.

«Υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις για τη χρησιμότητα της συγκέντρωσης δεδομένων επί δεδομένων», είπε ο Τόνι Μπάνιαν μέλος της οργάνωσης Statewatch και πρόσθεσε, «εν αντιθέσει, αυτό που καταφέρνει αυτή η πρακτική, σήμερα και στο μέλλον, είναι να καταστεί η Ευρώπη ως το πιο παρακολουθούμενο μέρος στον κόσμο».

Σχόλια